Президентът Георги Първанов обвини Европейската комисия, че използва България за „универсален виновник пред брюкселската бюрокрация” и че прилага двойни стандарти спрямо страната. Държавният глава от 2002 г. до 2012 г. направи коментара в заключение на дискусия в Перник, предаде БТА.

Критиката Първанов отправи във връзка с реакцията на Европейската комисия срещу проекта „Южен поток”. Преди ден Брюксел препоръча на страните, договорили се с „Газпром” за „Южен поток”, да преразгледат споразуменията си с руската страна.

ЕК алармира за три проблема в договорките между двете страни, които са в противоречие с европейските енергийни закони, на които трябва да отговаря, за да не търпят държавите санкции с наказателна процедура.

„Страната ни има крещяща нужда от проекти като „Южен поток" и АЕЦ „Белене”, заяви Георги Първанов и упрекна Брюксел, че не е подкрепил преминаването на „Набуко" през България.

„Защо „Южен поток" - спрете „Северен поток", призова Първанов и изрази недоумение „защо днес всички политици са посърнали и се обясняват, вместо да се обявят срещу двойния стандарт на европейската столица".

Георги Първанов коментира енергийните теми след дискусия, посветена на демографската криза у нас. Той призова паралелно със стимулите за повишаване на раждаемостта да върви и идеята за отговорното родителство, защото по думите му някои хора превръщат раждаемостта в бизнес. Според Първанов няма по-важна задача от възпитанието и качеството на „човешкия капитал".

Президентът смята за необходимо държавата да формулира ясно приоритетите си и в съответствие с това да се преориентират и финансовите потоци.

Той апелира и за намаляване на администрацията, която според него спъва развитието на страната. По думите му, за един мандат администрацията у нас се е увеличила с 40 000 души.

„Нашето управление се нуждае от оздравяване, както и самите партии”, заяви Георги Първанов и посочи за пример германската социалдемокрация. Президентът прие идеята да бъде създаден клуб „Президент", като първата среща на бъдещата формация ще бъде с пенсионери от родния му Перник.