За десет години многопартийната система в България струва 309 милиона лева на данъкоплатците. Това сочи справка на финансовото министерство, която bTV изиска по Закона за достъп на информация.

Винаги данъците на гражданите са пълнили партийните каси. Неизбежно, защото по конституция многопартийната система не трябва да зависи от частни интереси. Субсидията е обвързана с минималната работна заплата.

И ако през 2005 г. партиите са получили за издръжката си около 5 400 000 лева, то през 2011 г. сумата набъбва на 50 500 000 лева - пари на българския данъкоплатец. Това е близо десетократно увеличение.

Само за първата половина на годината, Министерството на финансите е превело на политическите партии около 20 милиона лева.

Тези помните ли ги?

Има партии, за които забравихме през годините, но пари от субсидиите тогава имаше и за тях. Ето няколко произволни примера - през 2004 г. ОДС е взел 613 000 лева, а Народен съюз близо 190 000. Спомняте ли си за ССД на Стефан Софиянски? През 2008 г. в касата на тази партия са влезли 187 хиляди лева.

А Радикалдемократите на Елка Константинова и Сашо Йорданов? Пак през 2008 г. парите за тях от нашите данъци са били 9 000 лв.

Въпреки дългогодишното обществено недоволство, БСП не са съгласни субсидиите за партиите да се намалят.

„Знам, че на хората ще им хареса премахваме субсидиите, намаляваме ги, в цялата кампания съм чувала такива мнения, че партиите печелят от субсидии. Не се печели от субсидия, развива се една нормална дейност”, смята Корнелия Нинова.

НДСВ - бившите коалиционни партньори на БСП - предлагат дотирането на всички партии, спечелили повече от 1 процент да бъде в еднакъв размер.

„Всички партии според мен имат еднакви разходи и затова субсидията трябва да бъде точно така определена като стандарт за разходите на една политическа партия”, коментира Христина Христова.

Наскоро в Италия взеха решение постепенно парите от бюджета за политическите формации да отпаднат и през 2017 г. тази практика да бъде прекратена напълно.