Без никакъв консенсус завърши днешното заседание на Консултативния съвет за националната сигурност при президента Росен Плевнелиев, който започна с безпрецедентен скандал.

„Станахме свидетели на нещо изключително. КСНС е бил мостът, последната опора на държавността. Аз като президент няма да позволя в една трудна и тежка ситуация да се подхожда само партийно. Исках да събера всички политически сили да си кажем всичко честно, защото го дължим на народа,” декларира държавният глава в речта си след заседанието.

„Не разполагам с банкова сметка и пари в която и да е от офшорните зони, включително Кипър,” допълни Плевнелиев, като уточни, че това изявление е било част речта, предвидена за откриването на заседанието.

По думите на президента, лидерите на четирите парламентарно представени партии са се обединили около предложението точка 2 от днешния дневен ред – сектор „Сигурност” и назначенията в структурите в него да бъдат обсъдени на ново заседание на КСНС в по-широк формат в присъствието и на главния прокурор Сотир Цацаров. „Дотогава няма да се приемат законови промени на парче в тази сфера,” посочи Плевнелиев.

Кадрови гафове

Реформата в сектор „Сигурност”, част от която бяха промените в Закона за ДАНС, позволили назначението на Делян Пеевски, бе основен акцент в изявленията на двама от лидерите на парламентарно представените партии след заседанието на КСНС.

Президентът определи назначаването на Делян Пеевски като „едно добре нагласено мероприятие”. „Жалко, ако така ще се правят законите в България,” посочи Плевнелиев и призова да не се бърза по промени и по назначаване, да се дебатира да се изслушват кандидатите, да се чуе мнението на професионалната общност и на евроатлантическото семейство.

„Тези законодателни промени, които бяха направени от временната комисия, не кореспондират със стратегията за национална сигурност и с духа на държавния глава. Станахме свидетели, че там се подготвиха промени в ДАНС – правени само и единствено за да удовлетворят едно лице, подготвено да оглави ДАНС,” заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той остана на заседанието без лидера Бойко Борисов, който напусна демонстративно.

„Казусът с избора на председател на ДАНС и високите критерии и стандарти, които хората поискаха при всяко такова назначение, да бъдат вземани предвид,” коментира председателят на БСП Сергей Станишев.

Той отбеляза, че в почти всички европейски страни има граждански протести, а премиерът Орешарски „се старае да води диалог”.

Докато Цветанов определи снощната бърза рокада на зам.-министъра на вътрешните работи Иван Иванов като поредна грешка на кабинета, Станишев определи смяната като символ на умението на министър-председателя да „реагира бързо”.

Относно собствената си оставка, поискана многократно от различни структури в редиците на БСП, Станишев завоалирано заяви, че не възнамерява да я подаде. „Дестабилизация на основния фактор, който подкрепя кабинета, не помага на развитието на държавата,” посочи той.

На излизане от сградата на Президентството на площад „Независимост” се засякоха лидерите на ДПС и „Атака”. Докато Лютви Местан изреждаше за пореден път спешните социални мерки, предложени от кабинета „Орешарски” и приети от Народното събрание, Волен Сидеров се качи на фонтана и заговори по мегафон. Той отправи искане за оставката на президента Росен Плевнелиев заради неспособността му да се справи с протестите.

„Бил съм критик на всички управления. На тази възраст и след всичко преживяно никой няма да ме накара да се пречупя. Да живее България!” изкрещя Сидеров и предизвика мощен отговор от събралата се група симпатизанти: „Атака”! „Атака”! „Атака”!”

Непреодолими различия

Президентът сподели „някои оценки”, които „дължи на гражданите”: „От криза се излиза с разум, реализъм, прагматизъм – за да видите коя е кризата, къде е кризата. Очаквах това, но станах свидетел на политически оценки за минали събития, неотговарящи на дневния ред на обществото,” обясни той развоя на събитията на КСНС след изгонването на медиите.

„Няма да позволя на когото и да било да пречи на България да се развива,” увери президентът.

„Директно и индиректно бях обвинен че надскачам правата си. Знам какви са те по Конституция. Едно от тях е да бъда пазител на конституционните права на гражданите. Няма как да мълча, когато те са застрашени. Няма да спра да се боря за стабилност и ще стоя на страната на справедливостта,” категоричен бе той.

„Не стигнахме до консенсус. За първи път парламентът е с толкова ниско обществено доверие – кредитът на доверие е изчерпан в самото начало на формирането на правителството,” подчерта зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че парламентарната група на ГЕРБ е предложила промени в Изборния кодекс и насрочване на нови избори.

Росен Плевнелиев Снимки: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Сергей Станишев не пропусна да отправи критика към организацията на КСНС. „Заседанието стартира по не особено добър начин – размяна на реплики, продължи дълго и непродуктивно,” посочи лидерът на левицата, допълвайки, че сам той се е постарал да бъде „конструктивен за гражданите, държавата и националната сигурност”.

По думите му, в КСНС има „едно основно непреодолимо противоречие”. „Това е позицията на ГЕРБ, която не признава проведените избори и иска тяхната касация. Няма как да се води конструктивен диалог, когато отказваш да признаеш факта, че си в изолация,” твърди Станишев.

„Влязох в КСНС с очакване да търсим възможности за обща позиция. Не се стигна до това. За първи път няма ясно парламентарно мнозинство – това е първото правителство на малцинството. Всички други правителства са били подкрепяни от поне 125. „Атака” не е част от този кабинет, колкото и да задавате този въпрос,” заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

С недоизказан упрек той коментира сваленото доверие към кабинета, заявено от държавния глава миналия петък след назначението на Делян Пеевски. „Президентът постави абсолютен рекорд като свали доверието си от кабинета още на втората седмица,” посочи Местан.

В коментар на проведените разговори Росен Плевнелиев посъветва „партиите да намерят тона” за общуване с гражданите. „Не се нуждаем от упражнения кой владее по-добре парламентарните хватки,” каза той.

Справедливият граждански протест

В изказването си президентът отдели голямо внимание на гражданските протести, които бяха и тема на заседанието на КСНС.

„Виждам граждански протест, който иска справедливост, правова държава, гражданско представителство. Кои са хората на улицата днес – тези които плащат сметките си, както и тези на децата си и на родителите си и сега търсят сметка на политиците. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал,” заяви Росен Плевнелиев.

Отбелязвайки, че България е залята от протести за втори път от 5 месеца насам, държавният глава констатира, че „политическата система е дълбоко сбъркана”, а протестите не се свеждат „до една или друга кандидатура”. Той упрекна политиците, че не дават на гражданите ясен отговор на въпросите им, с което „произвеждат нова доза нестабилност”.

Реакцията на протестиращите в социалната мрежа не закъсня и в групата за организация на демонстрациите веднага се появи призив за едноминутно ръкопляскане точно в 19:00 часа пред президентството в израз на подкрепа на позицията на президента.

„Позициите на партиите са различни, но бе постигнато общото разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Бе отправен апел протестите да преминават по мирен и демократичен начин, без агресия и екстремизъм,” отбеляза Плевнелиев.

„Не подкрепям поведение, което води до ексцесии. Не подкрепям нападенията срещу партийни централи – на ГЕРБ, „Атака” или която и да е. Хвърлянето на камъни, агресията, в това число и в лозунгите, не може да се толерира,” бе мнението на Сергей Станишев от БСП.

Той направи разграничението, че „има хора и хора, граждани и граждани”, и отбеляза, че „никой няма право да говори от името на всички граждани”.

„От февруари България е в ситуация на перманентни протести от дълбоко недоверие към политическата система и накърненото чувство за справедливост. На изборите 2/3 от гражданите гласуваха за промяна на статуквото – не за партията от последните 3,5 г.” коментира най-напред Станишев.

По думите му, „истинското отговорно отношение, не само пред протестиращите, независимо колко са, е да решават реалните проблеми които измъчват хората всеки ден”.
Позицията на лидера на „Атака” Волен Сидеров предаде държавният глава в изявлението си. „Според г-н Сидеров протестиращите са нерегламентирана група, която вилнее по улицата на София, издигат ксенофобски лозунги, инициирани са от политически партии и имат за цел деструкция,” обясни той.

Политическите оценки прозвучаха странно на фона на мирните и спонтанни многохилядни протести, които преминават без никакви инциденти от седмица насам. „Консултативният съвет е мястото на което трябва да заявите какво ще предприемете срещу политическите кризи, или ще се прави опит за заглушаване на протестите и подмяната им с нови и нови скандали,” обърна се Плевнелиев към лидерите в този ред на мисли.

В заключение той подчерта, че като президент, той трябва да въплъщава „отговорност към нацията, а не към лобистки групировки”.

„От Изборния кодекс започва демокрацията – гражданите да избират с гласа си, а не някой друг с финансово икономическите си интереси. Арогантният реваншизъм не е решение за излизане от ситуацията. Компроматната война е стар подход. С него не само подценяваме, но и обиждаме гражданите. Това е политическо късогледство и представлява истинската заплаха за националната сигурност,” завърши президентът Росен Плевнелиев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите