След разгорещен дебат парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева, подадена заради съмнения за обвързаност с обществена поръчка.

Коцева се оттегли като народен представител заради обществена поръчка на Центъра за градска мобилност в София за реконструкция на спирки в градския транспорт, спечелена от мъжа й.

Заради случая оставки подадоха зам.-кметът на Столична община по транспорт Любомир Христов и ръководството на ЦГМ.

По време на обсъждането Таско Ерменков от БСП заяви, че това не е доброволен акт, а предварително обявен от премиера Бойко Борисов.

„Когато един народен представител счита, че не може да изпълнява задълженията си и си подава сам оставката, е едно, друго е, когато някой му разпореди да направи това, защото съпругът на този народен представител пиел кафе със зам.-кмета”, коментира в пленарната зала Таско Ерменков от БСП.

„Председателят на вашата партия може да играе тенис с най-различни бизнес партньори, които печелят многомилионни поръчки, но съпругът на народен представител не може да пие кафе”, допълни той.

Според Ерменков не е нормален начинът, по който Ирена Коцева е накарана да си подаде оставката, а лидерът на ГЕРБ, макар и премиер, не бива да бъде владетел на депутатите си.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че за да си подадеш оставката, трябва да имаш достойнство. По думите му това е личен акт на Коцева, водена единствено от интересите на държавата. Няма народен представител от групата, който да не стои зад Ирена Коцева, подчерта той.

Според него „спекулациите” по адрес на Коцева целят да уязвят ГЕРБ.

Той увери, че Ирена Коцева ще продължава да се ползва с необходимия авторитет от ГЕРБ и от народните представители от партията. „И към настоящия момент няма човек, който да каже, че тя е извършила престъпление, защото тя не е извършила такова”, смята още Цветанов.