Никой освен БСП не може да свали ГЕРБ от власт. С тази декларация лидерът на левицата Сергей Станишев започна представянето на акцентите от управленската програма до 2017 г. в случай, че социалистите поемат управлението на България след 12 май.

Изказването му дойде като отговор на бившия премиер Бойко Борисов, който изтъкна като основно предимство на ГЕРБ, че е единствената партия, която "може да спре комунистите".

След традиционния кратък преглед на предишното управление, завещало над 600 000 безработни, безпрецедентна бедност и замразени доходи, на събитието в Зала 6 на НДК председателят на БСП представи и номинирания за бъдещ премиер Пламен Орешарски.

„За годините на прехода всички партии имат вина за състоянието на хората, включително и БСП, но ние се променяме,” изтъкна Сергей Станишев. По думите му, само правителство с широка подкрепа може „да изведе България от кризата и тинята”.

Лидерът на социалистите разкритикува опонентите от ГЕРБ, че посланията им по време на националната конференция в зала „Арена Армеец” на 7 април не са отговорили на исканията на гражданите. „Пак казаха, че ще строят магистрали, а доходи – че не обещават. Ще има повече полицейщина,” констатира Станишев и веднага отбеляза, че за разлика от ГЕРБ, БСП „отива на битка” с ясно формулираната кауза – „Да върнем България на хората".

На критиките, че обещанието за създаване на 250 000 работни места е популистко, Сергей Станишев отговори с 400 000 нови безработни от предишния мандат. „Ангажираме се за активна роля на държавата, защото политическият монопол на ГЕРБ смаза дребния и среден бизнес,” каза още лидерът на левицата.

Отново АЕЦ "Белене", БДЖ на държавата

Рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" и прекратяване на всички приватизационни сделки в БДЖ са акцентите в икономическите програма на БСП.

Това са конкретните заявки на социалистите на фона на обещанията за "създаване на предвидима бизнес среда, която да увеличи инвестиционното доверие на България".

Социалистите обещават да започнат 10-годишна програма за възраждане на индустрията, а в земеделието - затваряне на кръга "производство - преработка - продажба" на продукцията чрез "целево използване на Държавния поземлен фонд".

Те също залагат на "инфраструктурните" обещания за строителство на магистрали и пристанища.

Данъци и доходи

Левицата обещава запазване на 10-прпцентен корпоративен данък и осигуряване на евтини кредити за бизнеса. Срокът за разплащане на държавата с бизнеса ще бъде 30 дни, уверяват социалистите.

Край на административно-рекетьорския произвол и по-добро обслужване са другите приоритети на БСП в сферата на икономиката.

Освен вече известната заявка за разкриване на 250 000 работни места, социалистите имат идея за увеличаване на минималната работна заплата до 450 лв. в рамките на мандата.

Според системата за семейно подоходно облагане, на която залага левицата, от 2014 г. доходите на около 1 000 000 българи в размера на минималното възнаграждение ще станат необлагаеми. 10% ще се запази налогът за доходи до 4500 лв. Над този таван ставката ще бъде 20%.

Електронното правителство фигурира и в програмата на БСП, като акцент е провеждането на електронни търгове за обществени поръчки.

Срещу монополите

Като мярка за борба срещу монополите БСП възнамерява да запази значителен публичен дял в най-важните концесии, както и да преразгледа всички действащи концесионни договори.

Ако управляват, социалистите обещават да махнат таксите за граждани за банкови преводи към държавния бюджет и да въведат института на "личния фалит".

Левицата се зарича да ликвидира "изкуствените монополи и картели" в сферата на горивата, лекарствата и съобщенията.

БСП възнамерява да въведе и лимит на потребяваната електроенергия, до който потребителите да плащат по по-ниска тарифа.

Социалните мерки

В предизборната си програма социалистите остават верни на обещанията да замразят възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране.

В програмата фигурира увеличаване на учителските заплати и намаляване на студентските такси до 1/4 от издръжката.

За природата

Ако управляват, социалистите смятат да отстояват твърда позиция срещу добива на шистов газ.

Любопитен акцент е идеята за "бързо възобновяване на всички зони по НАТУРА 2000 и осигуряване на тяхната защита".

„Да заложиш на слаби карти”

„Да управлявам страна, доведена до разруха, е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера. Давам си сметка за всички рискове в личен и професионален план,” заяви от своя страна Пламен Орешарски.

„Струва си обаче да върнем държавата на пътя, да заменим отчаянието с надежда, да очертаем пътя след няколко години на безпътица,” допълни бившият финансов министър и кандидат-премиер на БСП.

„Ако успеем, това ще бъде една малка крачка за мен и голяма крачка за моята страна,” завърши Орешарски, перифразирайки думите на американския космонавт Нийл Армстронг.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС