След изтичането на крайния срок за регистрация на кандидат-депутатските листи на партиите в ЦИК днес по последни данни в парламентарните избори на 12 май ще участват 38 партии и 8 коалиции.

Крайният срок за независимите кандидат-депутати е 9 април. За същата дата беше отложен жребият за номера на партията или коалцията в бюлетината. Причината е, че има партии, които се отказаха от участие в коалиции, а други поисаха да бъдат заличени регистрациите им.

Някои от партиите, които ще се борят за гласа на хората, вече обявиха и колко дами попадат в листите им. ГЕРБ например е дал място на 40% жени, а средната взърста на канидадт-депутатите е 35 години. Сред номинираните има инженери, юристи, лекари, математици, боксьор, треньор по баскетбол. 20% от водачите на листи в БСП е за жени, а 12 дами са част от гражнаската квота. В листите на „Движение България на гражданите" жените са 1/3.

Петкратната световна шампионка по борба и олимпийска медалистка Станка Златева влиза в политиката като трета в листата на ГЕРБ за Сливен. Съвет потърсила първо от треньора си, после и от близките. „Аз спорта го обичам достатъчно много, за да искам постоянно да тренирам така само за себе си. Инач в политиката влизма, за да помагам на спорта,” коментира шампионката пред bTV.

За гласовете на избирателите ще се бори и шефът на Шейново д-р Таня Андреева след лична покана от лидера на БСП. „Въпреки всичко, аз смятам да продължа да работя, когато имам време за това, аз винаги ще остана лекар, аз съм едни от малкото хора, на които детската мечта се е сбъднала,” сподели д-р Андреева.

Водачите на кандидат-депутатските листи на ГЕРБ и на БСП в Шумен Любомир Христов и Димитър Дъбов пък членуват в една и съща ловна дружинка - тази в село Черенча. Председател на дружинката от около 2 години е Христов. „Ние с господин Дъбов не сме ловували нито веднъж, самият той не е участвал в никакви ловно-стопански мероприятия до сега, докато аз съм в тази ловна дружинка, така че той е ловец само по документи в тази дружинка,” обясни пред bTV Любомир Христов.

Шефът на оркестър „Карандила-Джуниър” Ангел Тичалиев е в листите на партията на Меглена Кунева в Сливен. Интересът към него дошъл, защото по думите има много фенове. Той сподели, че двамата си симпатизират взаимно. „За образование няма да говоря, просто всеки знае, че е културна, възпитана жена,” допълни Тичалиев и призна, че самият той е завършил 8-ми клас и че досега не е виждал депутат с основно образование.

Що се отнася до кандидат-депутатите, лидерът на „Атака” Волен Сидеров ще води две листи - в 25-ти МИР в София, където ще премери сили с бойко Борисов и Сергей Станишев, както и във Варна.

Засега това, което е ясно за ДПС е, че Ахмед Доган, Емел Етем и Юнал Лютфи се оттеглят от парламентарните избори. Вероятно лидерът на партията Лютви Местан ще води листите в Кърджали и Хасково.

Янка Рупкина и музикантът Дани Милев също са водачи - на гражданско движение „Днес" и „Кауза България", чиито листи подредиха граждани.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС