Минимална работна заплата от 1000 лева и пенсия от 500 лева, формули за стимулиране на инвестициите и ренесанс на производството, пътища за постигане на работеща икономика – примамливите предложения извадиха на „предизборния щанд” представители на четири от основните политически сили пред bTV. Не липсваше и антреклама на „партийните продукти”, сравнени с магически трикове, близки до ваденето гълъби и зайци от ръкавите, и с интелигентността на племето Банту в Габон.

Наддаването на масата на „Тази сутрин” започна Алиосман Имамов от ДПС, който заяви, че увеличаването на доходите трябва да е непрекъснат процес, а замразяването им през последните четири години е сред най-големите икономически и социални грешки. Без да се ангажира с конкретни числа по минималната заплата и пенсиите, той посочи като „правилен начин” за увеличаване на доходите покачване на икономическата активност, чрез нейния акумулатор - инвестициите.

„Племенна екзотика”

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че „застава твърдо” зад предложението си за минимална работна заплата от 1000 лева и пенсия от 500, което бе определено от някои политици като „екзотично”. Преди да обяви местата, от които могат да дойдат парите за увеличението им, той попита дали племето Банту, което населява Габон, е по-интелигентно и по-кадърно от българите, тъй като там минималното възнаграждение било 194,37 евро.

Отговаряйки на реплика на бившия финансов министър Симеон Дянков, според когото били необходимо 6 милиарда лева годишно, за да се постигне обявената цел, Сидеров заяви убедено, че знае откъде да вземе средствата. Той предложи два пътя – бърз - чрез съкращаване на администрацията и събиране на парите от контрабанда, и по-траен, но по-бавен – връщане на златодобива в ръцете на държавата. Така според него ще се стигне до осветляване на икономиката, хората ще се осигуряват на реална сума, което ще доведе до по-голям приток в НОИ и парите за пенсии ще са повече.

Сидеров спомена, че има един етнос, който източва социални пари, но спести назоваването му, за да не бъде съден за пореден път за расизъм.

Имамов коментира "високите" предложения на лидера на "Атака" като реално, но нетрайно, тъй като след 2-3 години нямало да има начин за намиране на необходимите пари за по-високи заплати и пенсии. Според него реалистично е минималното възнаграждение в страната да е 60% под средното, а неговото увеличение трябва да дойде от икономиката като генератор в процес на непрекъснато нарастване.

Ренесанс на производството

Влизайки в традиционното говорене на социалистите пред последните месеци, Янаки Стоилов припомни за „трайно обезкуражените” хора заради безработицата, „постигната” от ГЕРБ. Той показа и посоката на БСП за увеличение на доходите – намиране на инвестиции за заетост и производство. Движението по този път щяло да мине по отговорен начин.

По думите му е необходимо повишаване на събираемостта на държавните вземания, предвиждане на програми за заетост за млади хора, в неравностойно положение, в пенсионна възраст, стимулиране на трайните инвестиции с национална програма, финансирана с евросредства. Според него разрушеното не може да бъде възстановено напълно, но ще се изгражда и ново производство.

Прогнозата на „червените” е за 2014 година минималната работна заплата да се увеличи с 10%.

Трикове от магическия ръкав

Изслушвайки всички представени предложения, Томислав Дончев от ГЕРБ констатира лаконично: „Дотук нищо ново”. Той сравни идеите с триковете на магьосници, които вадят от ръкавите си гълъби, зайци, дори патица – подобно нещо гледал на спектакъл миналата седмица. Обиден от думите му, Волен Сидеров призова да не се стига до квалификации.

Извън сравненията и метафорите, бившият министър по еврофондовете обясни, че всички са се фокусирали върху това как да се похарчат повече пари. Правилният подход бил да се търси начин как да се изкарат повече пари с една работеща икономика. Той коментира, че „изкуствената заетост”, към която се стреми БСП с обещанието за 250 000 работи места, няма да свърши работа за всички. Дончев обясни, че растежът на икономиката не е пряка функция на държавата, но тя трябва да улеснява бизнеса.

Определяното като слабо място в управлението на ГЕРБ – политиката към малкия и среден бизнес, той обясни не като грешка, а като удар на кризата. Според него тази част от бизнеса не е съсипана и все още е гръбнак на икономиката. Все пак държавата можела да работи за „олекотяване на раницата” с намаляване на бюрократичния натиск.

В предложенията на БСП се появи и това за гарантиране на по-висок дял за държавата от концесиите. „Прекратяването на една концесия може да изглежда като много мъжка постъпка, но прави страната лошо място за вкарване на пари”, отговори Дончев. Тук Сидеров контрира със заключението, че инвеститорите всъщност са едно „колонизатори”, които изкарват пари от България.

Янаки Стоилов обеща „червените” да въведат гражданско наблюдение върху обществените поръчки, за да не се определят предварително печелившите.

„Данъчен търг”

„Политически търг” се завъртя и по отношение на данъците. Волен Сидеров припомни, че „Атака” е била единствената партия срещу плоския данък, а новото им предложение е семейства с общи доходи под 400 лева да се освободи от облагане.

От левицата дойде и „най-социалната мярка” – да се събира целият доход на семейството и така да се облага. Предлага се и да се въведе по-висока ставка за най-големите доходи.

В ГЕРБ застават зад позицията плоският данък да остане, защото се е доказал като добра мярка със събираемостта си и изсвеляването на икономиката.

Имамов изрази мнение, че данъчната система играе ролята на регулатор и по време на криза не трябва да се пипа.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС