Два дни остават до крайния срок, до който партиите трябва да предадат в Сметната палата финансовите си отчети за миналата година. Засега това е направила само ГЕРБ. От отчета се разбира, че партията е спечилила над половин милион лева от хилви по депозити.

Партиите, които са се представили добре на последните избори, получават по един лев всеки месец за всеки получен глас. Това прави 12 лева годишо, или общо 50 млн. лв. годишно за всички субсидирани партии. Това се прави с цел влиятелните партии да не търсят финансиране за дейността си от дарители и други източници, което би ги направило зависими.

Това обаче прави доста изкусителна и борбата да се прескочи еднопроцентовата бариера е голяма. 50 млн. лв. годишно - точно колкото е и бюджетът на Народното събрание, си делят партиите за персонал, структури, офиси по места и агитация.

Партия ЛИДЕР преди 4 години не успя да вкара свои депутати, но прескочи еднопроцентната бариера и получава всеки месец по 138 000 лв. - толкова, колкото и гласове взе на миналите избори.

В навечерието на новия вот тя е открила 72 офиса в страната. Централата на партията заема част от етаж на столичен супермаркет.

Административният секретар на ЛИДЕР Стилиян Аврамов заяви пред bTV, че откакто партията получава субсидия, няма дарения. „Това е всъщност извоювана от демокрацията тази субсидия, тя не е само в България, а и в цяла Европа,” обясни той.

В партията работят 30 души на щат. „При нас средната заплата е около 500-600 лв. Най-масовите заплати са около 500 лв.,” уточни партийният секретар.

В управляващата партия ГЕРБ и заетите, и заплатите са по-високи - 700-800 лева. „Смятаме, че държавтната субсидия може съвсем нормално да обезпечи организационната работа на структурите,” коментира Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ.

В действителност обаче партията има сериозен излишък. Депозитите й вече гонят 30 млн. лева. Затова ГЕРБ си позволи миналата година да направи 3,5 млн. лв. дарения за всякакви благотворителни каузи. „Важен е жестът, колегите от БСП, ако могат 20 000 лв. - да дадат толкова, те дори и това не го правят,” отбеляза партийният секретар на ГЕРБ.

На колегите в ляво парите постоянно не достигат. „БСП като предприятие изпитва същите затруднения като българските граждани и бизнес,” твърди секретар-касиерът на социалистите Емил Костадинов.

Партията търси 2 млн. лв. назаем за започналата агитация. „БСП и в момента кандидатства за банков кредит, какъвто ползва и към настоящия момент, какъвто ползва и в момента - част от кредитната линия сме я стартирали,” допълни Емил Костадинов.

За първи път на парламентарни избори партиите ще трябва в реално време да публикуват договорите си с медиите и рекламните агенции в специален регистър към Сметната палата.

Няколко партии са включили в предизборните си програми намаляване на партийната субсидия, но те не са от водещите. Едно е сигурно обаче - в момента системата е такава, че колкото по-голяма е избирателната активност, толкова по-голям ще е и делът от бюджета за партийна дейност.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС