От началото на годината милиони левове се канализират по крупни обществени поръчки. Съмненията са, че върви разплащане с тези, които ще работят за кампанията на ГЕРБ за изборите. За това „алармираха” на пресконференция от БСП, представяйки внушителната папка с нередности около обществени поръчки от земеделското министерство за последните три месеца

Според социалиста Явор Гечев сред тях има „скандални примери” като поръчка за 3 млн. лева за изработването на интернет портал – тип „земеделски Фейсбук”. Други 1,5 млн. лева били предвидени за мониторинг на гаранционния фонд, което би трябвало да е работа на самото ведомство.

Освен това още 4 млн. лева се дали за анализ на хидромелиоративни системи, което също би трябвало да се свърши от самото министерство, подчерта Гечев. Той обобщи скандалните, според него, поръчки с думите – „15 милиона безсмислено дадени български лева”.

От БСП представиха и две конкретни решения на кабинета "Борисов", с които две фирми придобивали на практика държавна собственост за изграждане на частни водноелектрически централи. Според Гечев става въпрос за учредяване на възмездно безсрочно право на строеж без търг, като едната ВЕЦ е на река Марица, а другата - на Въча.

Червеният политик обясни, че според Закона за държавната собственост такъв тип ползване може да се отдаде единствено за държавни обекти от национално значение, т.е могат да се правят мостове и каскади. „Къде се покри Бойко Борисов и няма ли да излезе да отговори, не само за злоупотребите в Министерството на земеделието и храните, а и в целия кабинет, включително за решенията, които той е взимал”, попита Явор Гечев.

Общинският съветник в София и водач на листа на БСП Жельо Бойчев коментира, че е запознат със стила на управление на тандема Борисов-Найденов, още когато единият е бил кмет на столицата, а другият - шеф на "Екоравновесие". Той посочи, че проверките на Столичната община са констатирали "ужасяващи слабости" в управлението на "Екоравновесие", но е образувано досъдебно производство само срещу наследника на Мирослав Найденов на поста директор на дружеството. По думите на Бойчев няма защо политическият чадър върху Найденов да продължава.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС