Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 10 на 9 гласа, съобщава електронното издание на в.”Сега”.

Документът разгневи консервативните кръгове у нас, според които той лансира нетрадиционната сексуалност. Към конвенцията вече има тълкувателна декларация, която ясно разяснява, че в нея не става и дума за третия пол. Въпреки това критиците на документа у нас не променят позициите си.

Решаващ в комисията за децата е бил гласа "против" на депутата от ГЕРБ Георги Марков. Ратификацията на спорния документ била подкрепена от останалите народни представители на ГЕРБ, както и от ДПС. Срещу тях били депутатите от "БСП за България", Обединени патриоти и партия "Воля".

"По принцип колегите са за защита на жените от насилие - това бе посочено като безспорен факт. Но в тази конвенция, която аз определих като красив бонбон, в който има отровен плод, се съдържат опасни текстове", коментира Славчо Атанасов, цитиран от пресцентъра на НФСБ.

По думите му в конвенцията има 5 скандални члена, които променят изцяло нейната същност. Те отваряли вратата към еднополовите бракове и налагат нестереотипни роли на половете, различни от традиционно утвърдените "мъж" и "жена".

Малко по-късно външнополитическата комисия прие документа, а правната правната комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на документа с 10 на 8 и един въздържал се.

„Да отложим разглеждането на точката от дневния ред за Истанбулската конвенция, за да можем, когато пристъпим към обсъждането, да сме сигурни в своя избор”, каза Пенчо Милков от БСП, като посочи, че документът е създал „разделение в обществото, което с всеки следващ ден придобива по-големи измерения”.

Според него мотивите не дават отговори, а преразказват пасажи от конвенцията.

„Повече от 3 години съобразяваме, че има такава Конвенция и отражението й в законодателството. Стремили сме се да създадем подходяща правна среда за прилагането й, когато бъде ратифицирана“, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ преди гласуването.

По разпореждане на Светия синод във всички храмове вече се молят срещу Конвенцията от Истанбул. "Призоваваме НС да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра и традиции, а народът да пази вярата си", заяви старозагорският митрополит Киприан.