Скандалната тема за чиновническите бонуси отново е на дневен ред в кабинета „Борисов”. След като под заплахата от уволнение мнозина последваха премиерския призив от края на февруари да върнат получените допълнителни възнаграждения, правителството се наложи да помисли над въпроса за какво да бъдат изразходвани събраните около 600 хиляди лева.

На последното заседание на кабинета, състояло се в Плевен, Бойко Борисов разпореди парите да отидат изцяло за възстановяване на паметници, по повод сто години от Балканската война. „Направо ги предоставяме за ремонт, реконструкция, освежаване, за да може за 100-годишнината да почетем всички, които са си дали живота за тази държава по време на войните”, подчерта пред министрите Борисов.

Три дни по-късно обаче става ясно, че той явно е променил решението си. От правителствената информационна служба съобщиха, че на следващото заседание на кабинета министър-председателят ще предложи друга кауза, която да бъде подпомогната с парите от чиновнически бонуси. Те ще отидат за лечението на болни деца.

Според правителственото съобщение Борисов е променил позицията си поради необходимостта от допълнително финансиране за лечение на деца и широкия обществен отзвук по проблема.

Премиерът отново призова представителите на Тройната коалиция, които са взели бонуси за милиони левове, да ги върнат. Така щяло да има пари и за паметници, и за лечението на децата, и за много други дейности, коментирал Бойко Борисов.