Отсечката от газопровода "Набуко", която ще бъде изградена в България става национален обект. Това бе решено на редовното правителствено заседание днес. Целта на мярлата е да се облекчат административните процедури по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти и самото строителство на газопровода.

От правителствената информационна служба информираха, че решението е в съответствие с основните цели на българската енергийна политика за развитие на конкурентни пазари при опазване на околната среда и осигуряване сигурността на енергийните доставки. Те са свързани с изграждането на добре развита енергийна инфраструктура с оглед диверсификация на газовите източници и маршрути.

Управляващият директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек приветства решението на правителството. В специално изявление на компанията той определи действията на българските управляващи като изключително важни за скорошното завършване на проекта.

Сред другите теми на заседанието на Министерски съвет е назначаването на Владимир Писанчев за заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност”. Промяната се наложи, след като Иван Драшков беше освободен от поста по негова молба.

Писанчев е роден през 1963 г. В системата на МВР е от 1992 г. като е преминал през различни длъжности. Последната заемана от него длъжност е директор на дирекция „Сигурност на ДАНС”, на която е назначен през 2009 г.

Министерите определиха още зам.-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова за председател на Надзорния съвет на НЗОК, а Калин Каменов е новият председател на Държавната агенция за закрила на детето. Представител на държавата в съвета към касата ще бъде и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов. Със същото решение от поста й беше освободена Гергана Павлова, досегашен председател на НС на НЗОК.