Засега не се справяме като общество за осигуряването на стабилна среда за развитието на икономиката. Това констатира премиерът Пламен Орешарски в интервю за радио К2 в събота.

Той посочи, че големият приоритет пред кабинета остава борбата с безработицата, но резултатите в тази сфера не могат да се очакват за година – по думите му, тенденциите не могат да бъдат обърнати в толкова кратък срок заради съществуващата инерционност в икономиката.

„Не случаен е фактът, че 2013 г. беше най-слабата година по обем чуждестранни инвестиции – малко над 1 млрд. евро, което е близо до нулата”, отбеляза Орешарски и посочи подобряването на бизнес климата като една от най-важните задачи за реализирането на социалните политики. „Част от стъпките са свързани с намаляването на свръхрегулациите, които освен че затрудняват бизнеса, не предотвратяват и негативните ефекти върху потребителите”, обясни премиерът.

Той настоя за промяна на „нагласата, че всеки, който инвестира, е мошеник”. „Той създава работни места и блага. Ако гледаме на него като на спекулант, ще останем винаги бедни", смята министър-председателят. По този повод той коментира, че печалбата е нормален резултат от правенето на бизнес, но се обяви против свръхпечалбите, чиято тежест се понася от потребителите.

Недоволен от НАП и Агенция „Митници”

Пламен Орешарски каза също, че въпреки добрите резултати в края на миналата година, не е доволен от работата на двете приходни агенции. „Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции", посочи той.

Той посочи, че са необходими подобрения в редица сфери, но с най-голямо значение са образованието – по отношение на професионалното обучение и качеството във висшето образование; здравеопазването – модернизирането на спешната помощ, по-ефективен контрол върху „източването" на НЗОК, въвеждането на електронна здравна карта; администрацията – рационализация на звената и електронизация на услугите, което освен че ще облекчи гражданите и бизнеса, е и антикорупционна мярка.

Предизвикателството „Избори”

„Организирането на избори е голямо изпитание, особено след последните четири години, когато се засилиха съмненията в обществото, че се правят не дотам честно”, обясни Орешарски.

„Макар да се организират от администрацията, отговорността за тях е на правителството”, смята премиерът.

Според него, макар че Изборният кодекс все още да не е готов, съществува принципно разбиране, че бюлетините ще бъдат изготвяни само в печатници с опит в отпечатването на ценни книжа и бланки под отчет като бандероли, билети, формуляри с фискална значимост. „Голямо внимание ще обърнем върху контрола на този процес, за да се гарантира в максимална степен, че няма да се повторят инциденти като костинбродския", подчерта Орешарски.

В заключение Орешарски заяви: „Няма да успеем да свършим всичко, но целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата. Да заменим отчаянието с повече надежда. Забравете за месии и спасители. Всичко зависи от нас".