Поредният вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски – този път за провал в сектор „Сигурност”, очаквано не мина в парламента в сряда. „За” гласуваха 93 депутати от ГЕРБ, 116 бяха „против” от КБ и ДПС, а 8 от "Атака" се въздържаха. Решението бе прието с аплодисментите на подкрепилите го.

 

„Уверявам инициаторите на вота и тези, които го подкрепиха, че системите за сигурност са изключително важни. Внимателно се запознахме с аргументите. Повечето от тях бяха като че ли самокритика към предходни мандати, без да твърдя, че и в момента системите действат перфектно”, заяви след гласуването премиерът Пламен Орешарски.

Той добави, че има интересно вълнение в залата, след като по-рано три момичета от балкона разпънаха плакат, на който пишеше „Оставка” и който полетя към депутатите. Чуваха се и скандирания „Оставка”.

Снимка: Ладислав Цветков

Снимка: Ладислав Цветков

Лидерът на ДПС Лютви Местан отправи иронична благодарност: „Благодаря на вносителите на вота. Този вот беше абсолютно несъстоятелен от гледна точка на ГЕРБ, но беше необходим от гледна точка на публичния интерес. Обществото имаше възможност да сравни две принципно различни концепции за ролята на МВР и за силовите структури. Първата концепция е на управлението на ГЕРБ, разбирането за МВР и силовите структури като репресия. МВР се превърна в основния елемент за насилие върху политическия опонент”, каза той. И окуражи:
„Продължете в този дух, г-н Йовчев, г-н Орешарски”.

В същия дух се изказа и председателят на БСП Сергей Станишев: „ГЕРБ нямат моралното право да внасят вот на тази тема, защото именно сферата „Сигурност” се оказа най-големият провал на партията ГЕРБ и най-голямото разочарование на гражданите. Твърде пресен е споменът за опит за подчиняване на съдената система на волята на една политическа партия, за рекетирането на бизнеса”.

От ГЕРБ пък увериха, че следващ вот на недоверие задължително ще има, вероятно за разпределението на 500-те милиона лева за общините по инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Бойко Борисов отново посочи ролята на националистите в парламента в „бетонирането” на правителството: „Не очаквах "Атака" да подкрепи вота на недоверие. Не, не очаквах, дори Волен Сидеров, който правеше митинги против Йовчев, и най-тежки изказвания, в случая не дойде изобщо на изслушването. С Волен Сидеров, е бетонирано (правителството – бел. ред.), то е факт. Вече започва да ми става много забавно. Ходи да прави митинги срещу областния, назначен от ДПС в Хасково, не идва тук да свали правителството, което го назначава”.