„Управление с грижа за хората и бизнеса” – това „мото” може да бъде изведено като основополагащо за отчета на премиера Пламен Орешарски за работата на правителството му досега, който той изнесе днес в Народното събрание. Министър-председателят приписа на кабинета си заслуги, широко прокламирани от социалистите и техния лидер Сергей Станишев, както и от самия Орешарски, през последните няколко месеца – премахване на натиска върху фирмите, върнато на 100% ДДС, по-агресивна социална политика, преустановяване на „безразборното” използване на СРС-та.

Представянето на тези „постижения” на властта обаче не мина гладко – в пленарна зала се заформи поредният скандал с участието на ГЕРБ. Депутатите на Бойко Борисов се отправиха към кулоарите веднага щом стана ясно, че във времето за парламентарен контрол е включено и представянето на въпросният документ от Орешарски. Зам.-председателят на ПГ на опозицията Цецка Цачева упрекна ръководството на НС, че ги лишава от възможността да задават въпроси към кабинета, както в петъчния редовен парламентарен контрол, така и през първия заседателен ден от месеца, като съкращава времето.

Парламентарният председател Михаил Миков отговори, че по принцип народните представители на ГЕРБ не били свикнали да слушат отчети на министър-председатели, и припомни, че Бойко Борисов не е идвал по такъв повод в НС. Преди да излязат от залата обаче, Цачева в декларация от името на групата, призова за оставка на парламента и на
правителството. „Не губете времето на България, на българските граждани, защото хората повече нямат търпение, направете единственото достойно, за да си отиде този мандат на 42-то НС, това задкулисно управление с що-годе достойнство – оставка”, каза бившият зам.-председател на парламента.

Напускането на ГЕРБ обаче не „спъна” планирания пленарен процес. Министър-председателят наблегна на „заслугите” на кабинета си – според важността им. На първо място той отчете, че „за първи път от 2008 г. започваме новата година на чисто, с върнато цялото дължимо ДДС”. „Това коства на бюджета половин милиард лева. Ускорихме усвояването на европейските фондове. Скоростта на усвояване е 4 пъти по-висока. Минимизирахме загубата на средства. Няма да се изкуша да правя коментари за извършеното до средата на 2013 г.”, подчерта Орешарски.

Последва следващото в класацията постижение - преустановеният натиск върху бизнеса. „Вече го няма страхът от целенасочените проверки на контролните органи, от селективното отношение. Промени се методиката на ценообразуване на електроенергията. Постигна се намаление два пъти, макар и със скромни размери. Предприеха се действия за ребалансиране на системата”, добави Орешарски.

„Този кабинет се изправи и пред още една трудност – миграционната вълна. Общественият ред трябваше да се защитава от дестабилизиращи вътрешни и външни фактори. Трябваше да се приложат мерки за оздравяване на енергетиката, да се фокусираме върху тези социални политики, които засягат най-ниските социални слоеве”, посочи премиерът.

Той наблегна и на сложения край на „безразборното използване на СРС-та”, вмъквайки, че към този момент „полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки да балансира между опазване на обществения ред и спазване на правата на гражданите”.

Пламен Орешарски изтъкна като положителни и направените промени в Наказателния кодекс, както и по-агресивната социална политика на кабинета - мерки за отглеждане на деца, ежегодно индексиране на пенсиите, увеличена минимална работна заплата.