Загрижени сме от ескалацията на напрежението в палестинските територии в следствие на отвличането на трима израелски младежи край град Хеброн и призоваваме за тяхното освобождаване. Това се казва в позиция на министър-председателя Пламен Орешарски, разпространена от правителствената пресслужба. Орешарски изтъква категоричната позиция на България срещу всички форми на насилие.

"Приветстваме усилията на Израел и Палестина през последните седмици, с които показаха воля за диалог и за установяване на мир и сигурност в региона. Изразяваме надежда, че страните ще се въздържат от действия, които биха довели до нова ескалация на напрежението и ще продължат да търсят общ език по пътя към трайно разбирателство", отбелязва още министър-председателят.

Преди дни трима израелски младежи бяха отвлечени на Западния бряг. Израелската армия е арестувала през нощта председателя на палестинския парламент Абдел Азиз ад Дуаик, член на Хамас, в рамките на операцията за освобождаване на тримата младежи.

През нощта са били арестувани общо 40 души, с което общата бройка на задържаните в операцията за освобождаване на тримата младежи от четвъртък до днес е достигнала 15, уточнява БТА.

Според ИТАР-ТАСС задържаните през нощта са предимно активисти на палестинската организация "Хамас". По време на арестите е имало сблъсъци, при които е бил застрелян 20-годишен палестинец.