Извинявайки се на депутати и протестиращи за „политическата грешка Пеевски”, премиерът поиска да получи временна подкрепа. Без да уточнява конкретни „времеви” рамки на искането си, Пламен Орешарски обясни, че има нужда от няколко месеца, по време на които да приложи спешен пакет от стабилизационни мерки – за икономиката и доходите на гражданите, за бизнесклимата и социалната сфера.

Министър-председателят подчерта, че думите му не означават игнориране на призивите от улицата за оставката на кабинета. „Уверявам ви, че чувам призивите за оставка, то тя би довела до още по-голям хаос - нови избори в условия на действащия кодекс, поставяне под въпрос на влизането на над 15 млрд. евро за следващия програмен период от ЕС в страната ни”, обясни Орешарски.

Като по-добрата алтернатива за близкото бъдеще на България той посочи изчакването в името на това да се приложат част от инициативите, залегнали в програмата „Орешарски”, – овладяване на кризата в енергетиката, намаляване на административните тежести за бизнеса, подпомагане в социалната сфера и т.н.

Финансистът подчерта, че е от изключителна важност запазването на гражданския мир. "Моето дълбоко убеждение е, че предизвикателствата, които са пред нашата страна и доведоха до предсрочни изброи, налагат да потърсим това, което ни сближава, а не да се акцентира върху това, което ни разделя", каза още Орешарски.