Отговорност за проблемите с Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) трябва да се търси от служителите, отговарящи за програмата. Това каза премиерът Пламен Орешарски в рамките на парламентарния блиц контрол.

„От наскоро полученото писмо от ЕК се потвърди и предварителната информация за опасност на временно преустановяване на плащания по ОПОС в резултат на допуснати в последните години лоши практики, в частност одиторски разминавания по някои от проектите. Отговорност трябва да се търси от служителите”, поясни премиерът.

По думите на Орешарски, за неупражнен достатъчен контрол, отговарят както министърът на околната среда, така и министърът, отговарящ за европейските фондове в кабинета на ГЕРБ. Премиерът уточни, че въпросните проекти са управлявани в периода 2010 – 2012 г.

През 2012 г. има получени 2 предупредителни писма от ЕК, в началото на тази година – трето, предходния месец – четвърто. Орешарски заяви, че са предприети мерки и до няколко месеца грешките ще бъдат отстранени.

„Предходното правителство трудно може да избяга от отговорността за спряната оперативна програма. Вече са разпоредени проверки на всички проекти, които са определени като критични. След проверките ще бъде определена степента на отговорност и при достатъчни данни, ще бъдат уведомени съответните органи”, отбеляза министър-председателят.

Премиерът беше посрещнат с викове „Оставка” и ръкопляскания в пленарна зала по-рано днес.