Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламент във връзка със ситуацията в Украйна. Той все пак подчерта, че рисковете от подобно развитие остават.

Българският министър-председател запазва своята оптимистична позиция, въпреки че днес изтича срокът, който „Газпром” даде на Украйна, за да покрие задълженията си. Те вече са в размер на почти 2 млрд. долара.

Ако украинската страна не се издължи, от 16 до 31 май т.г. тя ще трябва да плати авансово доставките за юни. Ако и това не се случи, руският газов монополист ще спре подаването на синьо гориво към Украйна.

Макар европейските страни да търсят начин за реверсиране на част от газопроводите, от Киев вече намекнаха, че е възможно транзитът на газ през територията на бившата съветска република да бъде спрян, както се случи в началото на 2009 г.

Орешарски посочи, че няма промяна в позицията на правителството по отношение на събитията в Украйна.

„Вярно е, че има ескалация в последните седмици. Не сме сменили нашата позиция спрямо тази преди около месец, в която призовавахме двете участващи страни да се въздържат от провокации”, посочи премиерът.

Токов удар през ръцете на ЕРП-тата

Пламен Орешарски посочи, че няма информация върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да е оказван какъвто и да било политически или партиен натиск по отношение на лицензите на енергийните дружества.

"В момента, в който те влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата за отнема на лицензите. Ако не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме техните лицензи", категоричен бе премиерът и допълни, че неговите инструкции са били винаги да се спазва законът.

Оставка в бъдеще неопределено време

Запитан дали ще подаде оставка, ако БСП не спечели европейските избори, Пламен Орешарски отвърна с усмивка, че би се радвал на изборна победа на двете партии, които подкрепят правителството. "Нека дискутираме резултатите след изборите", призова той.

"Ще си подам оставка тогава, когато е очевидно, че не мога да се справя със своите задължения. На този етап мога", посочи Пламен Орешарски. От 1990 година насам всички избори са важни без изключение - нека видим общественото доверие и ще коментираме след това, завърши той.