Намирам за проява на лош вкус в заключителния етап на предизборната кампания за Европейски парламент да се внася чисто вътрешнополитически дебат. За една седмица енергетиката нито ще стане по-добра, нито по-лоша. Това коментира във Варна премиерът Пламен Орешарски.

Той категорично заяви, че няма параметър, по който състоянието на енергетиката да се е влошило през последната година, а даже има ред такива, в които се е подобрило. По думите му секторът е в лошо състояние и продължават усилията по ребалансирането му.

„Едно от обвиненията във вота, че сме задържали цените за гражданите показва фундаменталните ни различия в разбиранията ни за политики”, коментира още Орешарски.

Той каза, че по отношение на цените винаги е считал, че резервите вътре в системата са огромни и неефективността й не следва да се заплаща от българските потребители, когато е възможно вместо това да се върне секторът към баланс.

За възможността за отнемане на лицензите на ЕРП-та Орешарски каза, че трябва да се коментира повече през призмата на закона, а не през субективната воля на някого, който и да е той. Има закон и който го изпълнява нищо няма да му бъде отнето, гарантирам го, посочи премиерът.

Той се измъкна от въпросите за извадената от европейското законодателство морска част от газопровода „Южен поток”. По думите му в парламента има обсъждане на базата на добрите практики на други европейски страни, а се очакват и коментари по законодателството и на еврокомисията.

Последното е любопитно с оглед факта, че Реформаторският блок днес показа кореспонденция между БЕХ и „Южен поток транспорт” (с основен акционер „Газпром”), от която се разбира, че подготовката на законовите промени трябва да бъде крита от ЕК.