Премиерът Пламен Орешарски представи отчета за управлението си пред депутатите. Като част от свършените задачи той посочи въвеждането на социалния пакет от мерки, както и промените в методиката за изчисляване на цената на тока. В пленарната зала Орешарски коментира, че обикновено кабинетите не се отчитат след първия месец, а чак след 100 дни. „Ние нямаме това време, а и критериите за оценка са по-високи, отколкото когато и да било в последните десетилетия.”

Министър-председателят защити нуждата от актуализиране на бюджета с размерът на невъзстановяемото ДДС. Той посочи, че истинският му размер е 776 милиона лева или три пъти повече от обичайното равнище.

Орешарски уточни, че кабинетът не иска да разходва повече, въпреки че състоянието на икономиката изисква това, а е нужен реализъм към поетите ангажименти. „На фона на този размер невърнато ДДС бих искал да чуя предложението на критиците за актуализация на бюджета дали да задържим този размер така до края на годината и да не го върнем на фирмите, или да го сведем до обичайните размери. Жалко, че представителите на ГЕРБ не са в зала, за да кажат колко време не са плащали ДДС и да кажат откъде да взема тези 500 милиона лева”,заяви Пламен Орешарски.

„Поех ангажимент периодично да ви уведомявам за дейността на кабинета. Първата задача бе недопускане на ново увеличение на цената на ел. енергия и промяна в метода на ценообразуване. Беше гласуван Законът за енергетиката. Дава се възможност да се освободи износът на енергия, който досега бе блокиран, да се постигне достъпна цена за потребителите и да се стигне до стабилизация”, каза премиерът Орешарски с уточнението, че цената на ел. енергията за крайните потребители няма да расте.

Социалните мерки изпъкнаха между постигнатото. Премиерът посочи, че са били увеличени помощите за майки на деца от 1 до 2 години, както и са били финансово подпомогнати домакинствата с ученици, които предстои да бъдат първокласници. „Кабинетът увеличи размера на еднократната целева помощ за тях за покриване на част от разходите им от 150 на 250 лева. Размерът на тази сума не бе изменян от 2008 г. Третата мярка, подкрепяща социалните мрежи, бе разширяване на системата за енергийно подпомагане и увеличаване на домакинствата, които да получават целеви помощи за отопление”, заяви още Пламен Орешарски.

По думите на премиера се предвиждат промени в Закона за обществените поръчки за по-лесен достъп на по-малки фирми и повече обективност в търговете. Той посочи, че са били проведени работни срещи с работодателските организации, асоциации в сферата на туризма, ръководствата на двете синдикални централи, с НСОРБ, с неправителствени организации, за да обсъдим и набележим мерки за преодоляване на кризата”, посочи министър-председателят.

Като основен приоритет Орешарски посочи взимането на мерки за подпомагане на реализация на младите хора. „Бе подготвен пакет от младежки инициативи за насърчаване на младежката заетост, разширяване на кръга работодатели, ползващи се от възможности на чиракуване, увеличаване на възможности за включване на млади хора до 29 години. Осигурено е финансиране за наемане на 1200 младежи”, каза той.

По-късно днес премиерът изрази готовност да се срещне с представители на протестиращите.