Силно недоволни от проекта за Бюджет 2013 останаха депутатите от опозицията в парламента. Макар че някои се позволиха да споменат малкото му добри страни, болшинството използваха времето за дискусия в Народното събрание (НС) да се изкажат колко слаби според тях са финансовите разчети на управляващите за догодина.

„Сеирът хора не храни”

каза от трибуната лидерът на БСП Сергей Станишев, въпреки че авторите на законопроекта акцентираха върху социалния му характер. Според него България се превръща в гето на бедността в Европа. „Наследството, което ще оставите на следващото правителство, е по-беден народ, най-беден в ЕС, срината икономика и опразнена хазна”, прогнозира той, определяйки бюджета за следващата година като счетоводителски.

„В началото обещавахте политика на много строги икономии на изпълнителната власт, министрите щяха сами да си плащат кафетата, сега това звучи като виц”, каза Станишев и даде пример с правителствения авиоотряд. Все пак посочи и своето виждане за хубаво нещо в Бюджет 2013 – че е последният за Бойко Борисов.

Принципът за моркова и тоягата

Върху лицето на България в Европа залегна и негативният коментар на ДПС по темата. „Бюджет 2013 ще бетонира незавидните ни позиции на най-стабилните бедняци в ЕС с тежка безработица, ниски доходи и липса на перспективи за по-добър живот”, заяви Алиосман Имамов. По думите му приоритетният принцип в бюджета следва този за моркова и тоягата.

Той призна, че има известни ползи от планово диференцирания подход като частично съхраняване на финансовата стабилност, но не се създават условия за икономически растеж. Увеличението на пенсиите не е резултат от повишаване на икономическата активност, а популистки предизборен ход, смята депутатът от ДПС.
„Когато звучи тракането на празния хладилник, изходът е един – промяна след осем месеца”, допълни в същия дух неговият партиен колега Хасан Адемов.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От Синята коалиция разкритикуваха липсата на смелост в управляващите за промяна. „Изисква се много смела данъчна промяна, за да може България да излезе от коловоза, в който беше вкарана. Няма я новата система от данъци”, заяви съпредседателят й Иван Костов.

С издърпани уши

Тъмно синият лидер отчете и промяната в идеологическата посока на мнозинството: „ГЕРБ твърдят, че са десни и че са за европейско развитие. Министър-председателят ви го посочиха като виновен за смърт чрез превишаване на сила. Ако бяхте про-европейски нямаше да ви четат конско и да ви дърпат ушите за избора на конституционни съдии”.

Костов сподели и друго свое наблюдение - през последните години дебатите в НС по бюджетите са се обезличили. „Няма го потящия се министър-председател, молещ се парламентът да одобри сметките му”, отчете депутатът.

Според Мартин Димитров Бюджет 2013, който ще има нужда от преработване, задушава малкия и средния бизнес и това е най-голямата грешка в него. Едновременно с това монополите "правят каквото си искат", а държавата само регистрира.

„България продължава да бъде колониална държава. Всичко, което генерира печалба в България, е в чужди ръце, в ръце на чужди монополисти”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Според него България може да се измъкне от кризата като види, че светът е много по-голям от Европейския съюзи като осъзнае, че разполага с пари: „Имаме златни залежи за стотици милиарди. Имаме и нефт, и газ, които се дават на концесии на чужди фирми. Имаме пари и за по-високи доходи, и за развитие на собствена икономика, само че трябва да преодолеем страха да не ни се скарат от някое посолство”.

"България върви нагоре"

Въпреки критиките законопроектът мина на първо четене, а веднага след това последва и коментар на Симеон Дянков: „Пожелавам на всички финансови министри от ЕС такива дебати. Има признание и от опозицията, че Министерство на финансите си е свършило добре работата”.

Нападнат от левицата на тема бедност, министърът отговори: "България е бедна, защото 60 години комунисти са управлявали. Сега на нас ще ни трябват още няколко години да настигнем Гърция. Когато комунисти и социалисти управляват, само пагубни неща може да се случат”.

Той отбеляза още, че между двете четения ще бъдат включени още 7 милиона лева за образование и толкова за детски градини. Други промени няма да има.

Министърът сподели и още една оптимистична прогноза - България да надмине Гърция и Португалия по пътя си „нагоре”. Дянков обаче отказа да отговори на въпроса дали ще има актуализация на бюджета във втората половина на годината.