Третата годишнина от идването на ГЕРБ на власт бе подложена за втори пореден  ден на тежки упреци от останалите парламентарно представени политически сили.

Левицата определи положението във всяка сфера като тежко. От ДПС смятат, че страната се е превърнала в полицейска държава. Лидерът на "Атака" пък направи аналогия между управлението и шимпанзета.

Българинът по-беден и нещастен

В декларация от името на Коалиция за България Ангел Найденов посочи, че днес почти всичко е със знак минус, във всяка сфера - "по-малко демокрация, свобода, права, приходи в държавата, средства за социалните сфери, образование и наука, по-нисък стандарт на живот и в същото време повече бедност, глад, мизерия, безработица, болести, дългове, полицейщина, омраза и сива икономика".

Според социалистите три години ГЕРБ е оцеляла на гърба на натрупаното от предишното правителство, „изяждайки това, което предходните управляващи са спестили”. Найденов посочи, че правителството трупало бюджети дефицити и нов дълг и отново повтори, че четири милиарда лева от фискалния резерв са били изразходвани, незнайно за какво.

Социалистите пак заговориха за „недемократичните”, според тях, избори, както и че се подготвя почвата за „най-грандиозната манипулация през 2013 г.”

Полицейска държава

От ДПС смятат, че България се е превърнала в полицейска държава. Партията прогнозира, че последната година на ГЕРБ ще бъде не просто провал, а годината, в която тежестите от управлението няма да могат да бъдат понесени от българското общество.

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да участва в следващото управление, смята Христо Бисеров. Той прехвърли политическата отговорност и на помогнали, според него, на партията на Борисов:

„СДС, ДСБ, РЗС и "Атака" дадоха 45 мандата на ГЕРБ и направиха Бойко Борисов премиер на България, заяви Бисеров. Затова, категорични са от ДПС, сегашните
управляващи са дошли на власт не с вота на народа.

Гръцки сценарий

С тежък провал в икономическата сфера и засилваща се полицейщина охарактеризира трите години от управлението и съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров. Той обясни, че всичко, за което сините са дали доверието си на кабинета в началото не се е случило.

Проблемът след три години управление на ГЕРБ е, че те не изпълниха собствената си антикризисна програма и цената на това са спадащите доходи и рекордната безработица, добави Димитров. Сините също очакват опити за манипулация на следващите избори.

Според Димитров, ако в България следващото мнозинство не е дяснореформаторско, България ще последва проблемите и провала на Гърция.

Сидеров убеден в добрите способности на шимпанзетата

Три години са много време - за този период едно шимпанзе, взето от джунглата, може да го обучиш да върши много неща, дори може би и дейността на депутат, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, показвайки завидни познания за способностите на маймуните:

За три години са достатъчни шимпанзето да се научи да говори и да пише, за това време можеш да обърнеш света, страната и да направиш така, че хората да почувстват, че ти си на власт и искаш да направиш много за тях, каза Сидеров.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според него управляващите не са били честни към българския народ. Сидеров обяви, че в началото е дал подкрепата си за ГЕРБ, но е получил удар в гърба.

Но оттук нататък коя политическа сила ще се съгласи да бъде поддръжник на ГЕРБ, след като вече знае, че ГЕРБ е ненадежден партньор, че може да те измами, да ти открадне парите и да направи интрига точно на този, който безкористно го подкрепя, коментира Сидеров.