С питане за Националната програма за реформи започна днешното заседание на парламента. Отправиха го Пламен Орешарски и Корнелия Нинова от Коалиция за България към вицепремиера Симеон Дянков. Нинова обвини финансовия министър, че поставя под въпрос финансовата стабилност на държавата, след което пусна по негов адрес серия от негативни статистически данни:

„Вашата прогноза за инвестиции за първите два месеца беше 185 милиона евро, а днес е едва 84 милиона евро. Според прогнозите България няма да достигне ръст от 1%. Строителството пада с 10%, а индустриалното производство – с 5%.” По думите й правителството е похарчило около 6 милиарда евро, 4 милиарда от тях от Фискалния резерв, като до края на мандата на ГЕРБ сумата можела да достигне 8 милиарда.

„Сега посягате и към Сребърния фонд – поставяте под въпрос финансовата стабилност на държавата”

заяви Корнелия Нинова.

„Трябва да превърнем европейските фондове в стотици хиляди нови работни места,” това пък пожела съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по време на дебатите. Според лидера на СДС вместо да създават брутен вътрешен продукт, хората стоят без работа. Димитров отбеляза, че без растеж няма как да се увеличат пенсиите и заплатите и се зачуди

какво Германия прави по-добре от България

Мартин Димитров посъветва управляващите да дадат приоритет на данъчната политика и каза, че до края на мандата правителството няма как да намали ставките на ДДС, освен ако не постъпи „като Сергей Станишев” и не го направи в последния момент преди изборите.

„Няма смисъл да местите агенции, да местите хора тук и там”

каза синият депутат, който смята, че идеята няма да бъде ефективна. „Гърция направи второ ниво на местно управление, нещо, което и ГЕРБ обещаваше. Вместо да местим агенциите тук-там и вместо да има наддаване – да се въведе второ ниво на самоуправление”, предложи той.

„Титаник” е имал капитан с безброй успешни плавания, но в последния момент са разбрали, че започва да потъва...

Да не изпаднем в тази ситуация,” предупреди Димитров, след като каза, че безработицата в България вече е 13%, а при управлението на ГЕРБ са загубени 450 хил. работни места.

За Алиосман Имамов от ДПС

инвестициите са най-ясният индикатор за начало и край на кризата

„Не се очаква краят на кризата да настъпи в следващите една-две години”, прогнозира Имамов. По думите му Националната програма за реформи има изключително важно значение за страната ни, като член на ЕС. „Всички конкретни цели изискват ясно разписани мерки, които да бъдат изпълнени,” каза депутатът от ДПС.