След като преди дни от ДПС заплашиха управляващите с „международна разправа” в спора за промените в Изборния кодекс, днес до такава заплаха стигнаха и социалистите. Коалиция за България възнамерява да запознае представители на страните от ЕС с начина, по който се приема изборното законодателство, както и с ефектите, които се създават чрез него за предстоящите избори, обявиха от червената партия.

Депутатите от опозиционната формация излязоха с декларация, в която настояват за ревизия на внесените промени в Изборния кодекс, както и за политически консултации, включително с извънпарламентарни сили и неправителствения сектор.

„През последните дни сме свидетели на парламентарна криза в резултат на поведението на ГЕРБ”, заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков и отбеляза, че повече от два месеца управляващите проявяват „липса на чуваемост към промените в изборното законодателство, особено към значението на гаранциите за произвеждане на честни и демократични избори”.

Тази позиция бе подкрепена и от партията на Ахмед Доган. „ГЕРБ ще изпадне в тежка вътрешна и международна изолация, ако не промени Изборния кодекс съобразно препоръките на ОССЕ”, заяви в декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

„Вие пристъпихте към измененията с една цел - да съхраните сгрешената порочна философия на действащия кодекс и да задълбочите най-мракобесните му страни”, обърна се депутатът към мнозинството. Основната цел, по думите му, е да се осигури на вътрешния министър безконтролно подслушване на политическия опонент.

По думите на Местан опозицията има адекватни предложения, с които да се отговори на препоръките на ОССЕ и в които ГЕРБ трябва да се вслуша.

Миналия петък опозиционните сили бойкотираха заседанието, на което трябваше да се гласуват изборните промени. От ГЕРБ обаче не само не се стреснаха от този факт, но на свой ред обявиха, че бойкотират гласуването и то няма да бъде подновено, докато опозицията не се извини за държанието си.