Спорният Изборен кодекс за вота догодина – пред реална опасност да остане неприет. Причината – мнозинството от ГЕРБ е обидено.

След като от опозицията се изредиха да поставят ултиматуми за приемането на една или друга поправка в текстовете на закона и дори бойкотираха последното заседание на Народното събрание, насрочено за днес, председателят на правната комисия и депутат от управляващата партия Искра Фидосова на свой ред прибягна към „извиване на ръцете”.

Позицията й – и ГЕРБ бойкотират Изборния кодекс, но перманентно. Другата седмица законопроектът няма да бъде в програмата на НС, въобще няма да бъде изведен в дневния ред на парламента - нито преди, нито след Коледните и Новогодишните празници, ако от опозицията не се извинят, заяви на брифинг Фидосова.

„Няма да продължим изобщо при такова поведение на опозиция. Ултиматуми няма да търпим повече. Нито едно от предложенията на ГЕРБ не е за фалшифициране на изборите”, подчерта шефката на правната комисия.
Според нея целта на опозицията е да се стигне до хаос и до касиране на изборите.

От чисто правно естествено, ако не бъде продължено разглеждането на текстовете от кодекса, гласуваните досега промени нямат сила и продължава да действа законът в неговия предишен вариант.

ДПС с международна заплаха

Днес по програма трябваше за трети ден да продължат бурните дебати в НС около промените в Изборния кодекс. След няколко неуспешни опита за събиране на необходимия кворум от депутати обаче, председателят на парламента Цецка Цачева отмени заседанието.

Последваха редица коментари по темата, основно от опозицията и основно в духа „ГЕРБ отхвърлят мерките, гарантиращи прозрачни избори”.

От ДПС настояват за връщане на кодекса в изходна фаза, така че в него да бъдат отразени препоръките на ОССЕ. Според депутата Христо Бисеров „ГЕРБ искат не просто да купят изборите, а да ги откраднат”.

Категоричната позиция на движението е да се постигне съгласие между политическите сили не само по основните текстове, а по целия Изборен закон, подчерта от своя страна Лютви Местан. Той заплаши, че ако не се стигне до разбирателство, „може да информираме целия дипломатически корпус - не е изключено опозицията да пътува до Брюксел, както и до ОССЕ във Виена”.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев също призова за „ открити и ясни консултации по кодекса - между основните политически сили, за да могат хората да са сигурни, че техните гласове на изборите ще бъдат правилно и честно отчетени”.

Досега депутатите приеха няколко параметри: отпада преференциалното гласуване; остава принципът за уседналост при гласуване на евро и местни избори. Ще се гласува, както досега, в неделя.

В четвъртък опозицията не можа да се пребори за зам.-председателските места в избирателните комисии и да прокара текст наблюдателите на изборите да присъстват и в секционните комисии през целия изборен процес.

Прието беше, че заседанията на ЦИК ще се излъчват на живо в интернет, не всички решения обаче ще могат да се обжалват в съда. В знак на протест „Атака” напусна заседанието.