Бурна реакция от страна на политическите опоненти на ГЕРБ предизвикаха разкритията на Мирослав Найденов, че Цветан Цветанов е поръчал подслушването на целия кабинет „Борисов”. От БСП и ДПС побързаха да призоват за оттеглянето на бившия премиер и заместника му не само от политическата сцена, но и от изборния процес и листите на ГЕРБ за вота на 12 май.

„Борисов и Цветанов трябва да се откажат от своя имунитет, за да бъдат развързани ръцете на прокуратурата, за да може тя да стигне до истината за последните четири години”, каза на пресконференция Илияна Йотова от Коалиция за България. По нейните думи от доскорошната управляваща партия заплашват хора от държавна администрация. „В такава ситуация справедливи избори не могат да бъдат проведени, под съмнение е подставен не само изборният процес, а и резултатът от изборите”, категорична бе Йотова.

Според социалистите тазсутрешните събития променят хода на кампанията и бъдещето на България. Петър Курумбашев коментира, че в момента се наблюдава битка между мафиотски босове.

„Защо Емил Димитров и Мирослав Найденов извеждат семействата си зад граница?. Свърши приказката за добрия Бойко Борисов и лошия Мирослав Найденов. Бойко Борисов беше добър, пък Симеон Дянков беше лош. Сега ни предлагат добрия Борисов и лошия Цветанов. Истинският поръчител на тези подслушвания е Борисов, Цветанов е само изпълнител”, заяви Курумбашев и попита защо, след като са знаели, че са били подслушвани незаконно, министрите не са информирали прокуратурата за това.

Мая Манолова пък каза, че петното върху костюма на ГЕРБ не може да бъде почистено. „Нека да сменим и костюма и носителя на този костюм”, призова тя и се обърна към Росен Плевнелиев: „Уважаеми г-н президент, осъзнавате ли своята роля? Вие сте единственият легитимен представител на властта, няма Народно събрание. Нямате право да мишкувате – трябва да кажете ясно”.

В Пловдив кандидатът за премиер на левицата Пламен Орешарски заяви, че отговорност за масовото незаконно подслушване по време на мандата на Бойко Борисов носи цялото ръководството на ГЕРБ. „Това е една ненормална практика, която ни връща извън границите на ЕС. Знаем за такива практики, но в друг тип страни, не в членки на ЕС,” каза Орешарски.

Отношение по темата взе и емблематичният кадър на БСП Стефан Данаилов, според когото обществото не може да остане равнодушно пред тези „стряскащи и смущаващи” разкрития.

„Винаги съм мислил, че Борисов е по-добрият полицай от Цветанов и той не може да не е знаел за подслушванията. Не знам какво още трябва да се случи в България, което да се отрази и на международния имидж на страната,” заяви още Стефан Данаилов.

От ДПС пък наблегнаха на факта, че за първи път „проговори човек отвътре, от най-близкия кръг на бившия премиер”. Според лидера Лютви Местан „това показва какви са били отношенията вътре в ГЕРБ - това са отношения, характерни за друг тип организации от подземието, а не за политически партии”.

„Цветанов е грозното политическо лице на ГЕРБ, моралната ерозия на тази партия. Няма нищо по- естествено от това той незабавно да бъде снет като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, дори изваден от листите. Ако обаче и сега Борисов се окаже безсилен да се освободи от заместника си, ще потвърди съмненията, че Босът е до такава степен зависим от своя заместник, че дори са на път да разменят позициите си”, се казва в позицията на ДПС по случая.

Председателят на Движение "България на гражданите” Меглена Кунева призова Бойко Борисов „да каже ясно какво знае, с какво е съгласен и с какво не защо в тези 4 години не е успял да разбере с какъв екип управлява.” Пред журналисти във Велико Търново тя коменитира, че презумпция за невинност на политиците няма. Кунева е на мнението, че от партията на бившия премиер Бойко Борисов скоро ще остане само абревиатурата ГЕРБ.
Председателят на движението коментира още, че съжалява за „нормалните хора, които повярваха на тази партия” и поиска министрите от правителството на Борисов да кажат колко, къде и от кого са били притискани.

СДС също излезе с позиция по въпроса. „Скандалът с подслушванията карат хората да наказват, а не да гласуват. Стига вече ченгеджийски „бомби” с драматични разкрития, без да ни дават доказателства за твърденията си,” призовават от десницата.

„Борисов да бъде призован на разпит в прокуратурата по скандалните разкрития,” призова Калин Томов от Движение „България на гражданите” на извънредна пресконференция на партията по-късно следобед.

„В изминалите четири години нищо в България не се случваше без очевидната воля на Борисов, той носи персоналната отговорност за подслушването,” заяви Томов и определи като абсурдна тезата, че Борисов не е знаел за случващото се.

От „Раковски” 134 посочват, че целта на подобни кампании е изборът на гражданите в парламентарния вот да бъде емоционален, а не рационален. „Наказателният вот винаги има един и същ край - колкото пъти се опитваме да накажем някого по време на избори, толкова по-зле се оказва, че живеем. С нашия вот на 12 май не трябва просто да накажем политиците на прехода, а да ги оставим в миналото,” се казва още в позицията на СДС.

Според лидера на ДСБ Иван Костов правителството на Бойко Борисов и Цветан Цветанов е възстановило практиките на Държавна сигурност. „Възстановиха се практики на подслушване, на политическо мракобесие, както го нарича самият Мирослав Найденов. На самата сигурност на хората са посегнали с изключителна лекота,” коментира Костов.

Той намира за „удивително” мълчанието на останалите министри. „С какви компромати ги държат Цветанов и Борисов,” попита Костов. „Проблемът е защо мълчи и президентът Росен Плевнелиев и защо се прави, че не е потърпевш,” добави тъмносиният лидер.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация