Българските политици вменяват на България ролята на посредник между ЕС и Русия, а това създава предпоставки страната да тръгне по пътя на мафиотизацията, както по време на ембаргото върху бивша Югославия през 90-те години. Такова становище изрази лидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев, докато държавните мъже обсъждаха позицията на страната за събитията в Крим на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

„През 90-те години България беше „ничия земя” между НАТО и Югославия, през която се въртеше контрабандата, възникнаха групировките. Вследствие на Кримската криза съществува огромна опасност България да тръгне по същия път”, предупреди Кънев и изтъкна, че „за това вина има политиката на БСП, „Атака”, „България без цензура", в по-малка степен ГЕРБ”.

Според Реформаторския блок големите заплахи за България идват не от събитията в Крим и Украйна, а от поведението на българските политици. „Не можем да контролираме поведението на Владимир Путин, на кримския парламент, но можем да контролираме като демократична държава поведението на българските политици, дали те допускат етническата карта да се използва в предизборна кампания”, посочи Кънев.

Меглена Кунева, която в събота беше избрана за водач на евролистата на Реформаторския блок, коментира наложените санкции на няколко близки до президента Путин политици и бизнесмени. Тя посочи, че санкциите трябва да бъдат такива, че да се постигне максимален положителен резултат без отрицателни последици за Европейския съюз. „Ако се прекъснат търговските отношения, ще загуби Европа, но в по-голяма степен Русия. Колкото по-ясно стане, че ЕС няма да разреши да се прекрачи определена граница, назове я и каже какво ще последва чрез санкции, толкова по-голямо значение ще има за света и за Русия”, смята Кунева.

Преди евровота

От Реформаторския блок обещават да се борят за гласовете на избирателите на предстоящите избори за Европейски парламент без негативна кампания и без „приятелски огън". „В гръб никого няма да стреляме, противниците ни са беззаконието, зависимостта, мафията, бедността, безработицата - те са в лицето на сегашните управляващи”, подчерта Кънев.

Той призна, че в миналото разпокъсаната десница е направила грешки, които са отблъснали симпатизанти и поддръжници, но партиите са се поучили и сега Блокът е единен.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски е категоричен, че Реформаторският блок е единствената алтернатива на сегашното управление, чийто втори ешелон е „България без цензура".

Меглена Кунева посочи като основни приоритети на Реформаторския блок създаването на работни места, 100% усвояване на еврофондовете, развитие на земеделието, малки предприятия, енергийната независимост. „Поемаме ангажимент, че България ще влезе в Шенген”, заяви още Кунева.

Радан Кънев изрази критично мнение за споровете около структурирането на Централната избирателна комисия. „Някои хора се борят за своите работни места като политици и са неспособни да стигнат до елементарно съгласие”, посочи той.