Подуправителите предстои да бъдат гласувани от парламента. Законът дава право на управителя да ги предложи, но и на нас – да ги отхвърлим. Това каза в студиото на „Лице в лице” Петър Славов от Реформаторския блок.

Припомняме, след избирането си за гуверньор Димитър Радев обяви, че в екипа му ще влязат Калин Христов (управление „Емисионно”) и Димитър Костов (Банков надзор), които бяха подуправители на Иван Искров.

„Мога да разберя новия управител, ако говори за приемственост, да е нещо разумно, не целият екип на бившия управител да бъде преназначен”, коментира още Славов. Той отбеляза, че все пак срещу Калин Христов не е имало критики, защото като отговарящ за валутния борд, не е допуснал разклащане около банковата криза преди година.

По този повод Янаки Стоилов от БСП припомни, че едно от изискванията при консултациите, родили сегашното правителство, е подмяна на целия Управителен съвет на БНБ. Социалистът атакува реформаторите, които, според него, са проявили двоен стандарт, като подкрепят единия бивш колега на Искров, а се обявяват срещу другия.

Стоилов заяви, че именно Христов е бил един от хората, които са настоявали за банкова ваканция през 2014 г. Депутатът от БСП категорично отрече Димитър Костов да е „техен”, макар Славов да му напомни, че сегашният шеф на надзора е бил министър в правителството на Жан Виденов.

Димитър Лазаров от ГЕРБ призна, че към момента парламентарната група на управляващите не е взела решение дали ще подкрепи предложените от Димитър Радев подуправители. „Банката е една институция, в която трябва да има някаква приемственост”, отбеляза той и допълни, че попълването на нейното управление не трябва да се превръща в „обикновено търгашество”.

Той упрекна БСП, че не са предложили свой кандидат за гуверньорския пост, като посочи, че всяка парламентарна група е в състояние да убеди другите в качествата на кандидатурата си. По думите на Лазаров, гласуването на подуправителите ще е най-вероятно през следващата седмица и ще бъде явно, като всеки ще може да мотивитра вота си.

„Много се надявам, че колегите от ГЕРБ ще преосмислят позицията си за цялостна подкрепа на това провалено управление”, коментира Славов. Според Янаки Стоилов, обаче, ДПС е „харесало” екипа на Радев и така имало достатъчно възможности за избирането на подуправителите.

И защо променяме Конституцията?

„Това, което коментирахме за ръководството на БНБ трябва да го отнесем към ръководството на съдебната система”, заяви Стоилов. По думите му след всичките разговори за дълбоки промени, сега отново сме на ръба на ситуация, която изисква нови реформи.

„Ние се опасяваме, че промените в Конституцията ще станат поредна фасада, зад която статуквото ще се прегрупира”, заяви депутатът.

Според него дълбоките промени са нужни, но те не бива да са свързани с „пренасяне на твърдения” от България към Европа и обратно.

Димитър Лазаров апелира „да забравим лозунгите, да забравим партийните внушения” и след приемането на първо четене на текстовете, да се направят още промени в тях.

Петър Славов отбеляза, че никъде в обсъжданите законопроекти не става дума за политическа промяна на ВСС.