ГЕРБ внесе нов вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Този път темата е провал в политиката на регионално развитие и инвестициите, обясни пред журналисти Цецка Цачева от ГЕРБ.

Тя изрази надеждата този път управляващото мнозинство да се организира и да има работещ парламент, за да може да се проведе една смислена дискусия.

След като мнозинството отхвърли вота на недоверие, посветен на новото Министерство на инвестиционното проектиране, Борисов обяви в края на миналата седмица, че ГЕРБ смятат да внасят вот след вот.

След като няколко пъти вече той критикува стила на обличане на регионалния министър Десислава Терзиева, лидерът на ГЕРБ мотивира следващия вот на недоверие с думите, че „тази жена с цикламовото (цикламено – бел. ред.) костюмче, вижте какви глупости говори - че разходите били ниски - сиреч, ние сме строили с малко пари магистралите, пречиствателните станции и жп линиите. С една дума - тя подготвя обществото, че трябва да отидат на високи цени. Като вдигат цената ли ще подкрепят бизнеса?”.

За фикуса и хората

“Надявам се този път фикусът да не е в космоса”, заяви Лиляна Павлова, имайки предвид лидера на “Атака” Волен Сидеров, който се обяви за пазител накворума и призова да бъде пазен и гледан като „стайно цвете”. Мотивите на ГЕРБ са подредени в осем точки: провал в областта на регионалната политика, водещ до задълбочаване на различията в отделните региони на страната; блокиране на инвестиционния процес и настъпилите изключително негативни последици; провал при усвояването на средствата от ЕС и др.

“Вотът за недоверие срещу правителството е логично продължение на първия, само на четвъртия месец след началото на неговия мандат. Няма друго правителство от 1991 г. насам, което да се е ползвало с толкова нисък кредит на доверие сред обществото”, пишат в аргументите си ГЕРБ.
 

"В интимния политически свят"

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че внесеният вот е опит да се избяга от темата на Филип Златанов и да се явят на поправителен.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък беше категоричен, че по този начин ГЕРБ ще обезсмислят процедурата по вот на недоверие. Той допълни, че не може да гадае дари ГЕРБ ще присъстват този път в зала, тъй като не знае какво се случва в интимния политически свят на Бойко Борисов.

Местан заяви, че очаква и този вот на недоверие също да бъде отхвърлен. Попитан дали при дебатите депутатите от ГЕРБ ще се регистрират в пленарна зала, Местан заяви: „На мен ми е много трудно да вникна в политическия интимитет, в политическия интимен свят на Бойко Борисов. Там изглежда бушуват променливи ветрове. Те сменят много често посоката си. Абсолютно съм безсилен да гадая дали биха се регистрирали. Не бих се учудил да повторят онова, което сториха по отношение на първия вот – да са вносители на вот и същевременно да предприемат всякакви трикове, за да не се стигне до дебати. ГЕРБ имат панически страх от дебатите”.