Българският парламент назначи в петък медиен магнат за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), пише агенция „Ройтерс” в кореспонденция от България.

Това би могло да възпламени отново народното недоволство и да застраши крехката политическа стабилност само седмици след предсрочните избори, посочва агенцията.

Депутатите от управляващата Социалистическа партия и съюзената с нея турска етническа партия ДПС одобриха кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски с обикновено мнозинство без дебати, часове след като влязоха в сила законови промени, лишаващи президента от правомощието да назначава ръководителите на тайните служби, отбелязва „Ройтерс”.

Агенцията цитира политически анализатори, според които назначаването на Пеевски е пореден пример за подчиняването на българските държавни институции на частни интереси и може да задълбочи негативната репутация на най-бедната страна в Европейския съюз.

Като пример е посочено мнението на политическия анализатор от Софийския университет Румяна Коларова, която казва, че е шокирана и че това е най-скандалното назначение на лице, известно с връзките си с някои бизнес групировки.

Лидери на масовите протести, които свалиха предишното правителство през февруари, напуснаха среща с премиера Пламен Орешарски и призоваха за нови демонстрации, наричайки назначението подигравка с исканията на протестиращите за повече прозрачност.

Орешарски, който предложи Пеевски за поста, защити решението на парламента с аргумента, че България трябва да предприеме сериозни стъпки да спре организираната престъпност и контрабандата и Пеевски е най-подходящият човек за целта, въпреки, че няма пряк опит в тази област, отбелязва „Ройтерс”.

Агенцията цитира премиера, който казва пред репортери, че Пеевски е избран, тъй като не е бил част от системата, и че целенасочено бил търсен точно такъв външен специалист, който да я преструктурира.

„Ройтерс” припомня, че през 2007 г. Пеевски е отстранен от поста на заместник-министър в тогавашното, ръководено от социалистите правителство, заради корупционен скандал. Разследването срещу него обаче впоследствие е прекратено и той е възстановен на поста, уточнява агенцията.

Позовавайки се на български медии, „Ройтерс” пише, че Пеевски стои зад влиятелна медийна мрежа от национални вестници и телевизионни канали, притежавана от майка му и критикувана за съсредоточаване на медийна собственост в ръцете на малцина.

Опозиционната десноцентристка партия ГЕРБ поиска нови избори. Тя определи решението на парламента като смехотворно и заяви, че то подкопава доверието на западните служби за сигурност, с които сътрудничи София.

Президентът Росен Плевнелиев подписа закона, който отнема от държавния глава правото да назначава шефовете на службите за сигурност с довода, че предоставянето на това правомощие на парламента би осигурило повече дебати и прозрачност при избирането на подобни висши служители, подчертава „Ройтерс”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите