Внесеният днес законопроект за нови изборни правила трудно ще намери подкрепата на другите партии в парламента. Има и несъгласия по почти всеки ред в него. Това стана ясно от думите на вносителя Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание в предаването „Лице в лице”. Наличието на противоречия е причината БСП и ДПС да не внесат общ проект.

„Има противоречия и между нас и „Атака”, между нас и ГЕРБ. Има разминавания между всички парламентарни групи по размера на преференцията, по машинното гласуване, по активната регистрация, по уседналостта, по постигането на равнопоставеност между парламентарните и извънпарламентарните партии – буквално по всички текстове. Тук се надявам наистина да има и допълнителен граждански натиск”, допълни Манолова.

По думите й е въпрос на разбирателство, на дебати и на решения в пленарна зала какво ще бъде прието. „Изборният кодекс е най-политическият закон. Изборните правила обикновено трудно стават точка на пресичане между различните парламентарни групи. Така че наистина ще бъде трудно да постигнем консенсус по най-важните текстове. Но аз се надявам всеки един народен представител да си дава сметка, че този път очакванията на хората наистина са огромни, че този път няма да има прошка, ако от този доста радикален проект, след като премине през пленарна зала, не остане нищо”.

Манолова обясни още, че залегналият в законопроекта текст за активна регистрация ще реши проблемът с т.нар. „мъртви души”. „Предлагаме компромис – гласувалите на евроизборите да станат база за списъците на новите парламентарни избори. Ако не си гласувал и искаш да влезеш може да го направиш до изборния ден. В добавка ако идеш в деня и те няма, пак може да гласуваш”, обясни тя.

По темата за другата новост в законодателството – машинното гласуване, депутатът от левицата заяви, че това е рискована стъпка и не може да бъде въведена без подготовка. „За човек, който не е работил с компютър това може да е проблем. На евроизборите ще има такова експериментално гласуване в около 100 секции”, каза тя и уточни, че предстои за първи път да има ясен контрол върху печатането на хартиените бюлетини - под контрола на МФ и ЦИК по наредбата за изработване на ценните книжа.