След броени дни започва първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Още от 11 януари София ще посрещне Европейските лидери – председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, на Европейския парламент Антонио Таяни и на Европейския съвет Доналд Туск.

Бюджетът на ЕС, сигурността, миграцията, Шенген, Западните Балкани и дигиталната икономика ще са основните панели по време на първото пленарно заседание.

„Това, което ще искаме да излезе от нас като послание – реформата в Шенген е важна, неминуема, но тя не може да се случи без да вземе мнението, опита на държави като България, които са и външна граница и спазващи всички критерии”, коментира ресорният министър Лиляна Павлова.

От опозицията подкрепят председателството, но ще открият новия политически сезон с вот на недоверие към кабинета.

"Няма как да приема обвинения, че едва ли не се опитваме да саботираме председателството. Тези шест месеца и председателството не могат да бъдат някакво алиби да си затворим очите за всички процеси, които текат във вътрешнополитически план", категорична е Деница Златева, която също се занимаваше с подготовката по време на служебния кабинет.

Реалният ефект и дефектите на председателството ни след броени часове ще станат ясни.