Поредна реформа в МВР - вътрешният министър Веселин Вучков е категоричен, че службата за подслушване няма да се връща в МВР. Главният секретар, избран от кабинета „Орешарски”, обаче ще си има заместник.

Резки промени в МВР без широко обсъждане няма да се правят, а специалните разузнавателни средства остават в Държавна агенция „Технически операции”, увери вътрешният министър. „МВР няма да се занимава с подслушване и проследяване! Аз като министър нямам никакво желание да се занимавам с техническо разпореждане на подлсушвания и проследявания”, заяви Вучков.

Предишните промени в закона обаче вързаха ръцете на новото ръководство на МВР да си избере главен секретар. Управляващите направиха друго - назначават заместник. Това е доскорошният директор на МВР в Бургас Георги Костов.

Въпреки че ще има сянка, Светлозар Лазаров не дава сигнал, че ще си тръгне сам от МВР. „Рано или късно аз ще си тръгна от МВР, никой не е венчан за МВР”, коментира само главният секретар на МВР.

ДАНС вече няма да има полицейски функции. Ще отговаря само за контраразузнаването. „В този вариант работи изключетолно добре. Имаме награди от Европол, имаме награди от чужди служби, на колеги, които работят в това звено. Оттам насетне изводите можете да си ги направите сами”, заяви зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова.

БСП също са скептични към новите текстове. „Тези промени показват маниера на ГЕРБ от времето, когато те управляваха”, коментира депутатът от левицата Атанас Мерджанов.

Освен това структурните промени в МВР ще се решават само от Народното събрание. „Другото важно, което предвижда проекта, е да се възстанови стабилността вътре в министерството и отношенията му с други институции”, настоя зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

ГЕРБ подготвя и цялостна реформа в системите за вътрешна сигурсност с промени в законите за НРС, НСО и служба „Военна инфиормация".