По-малко от седмица остава до сформирането на комисиите в народното събрание. Те ще са повече от тези в 41-то Народно събрание и на всяка от партиите в него ще бъдат предоставени възможности за ръководен пост.

След серия от скандали в ръководството на парламента две от четирите партии останаха непредставени. ГЕРБ и „Атака” не издигнаха свои кандидати за заместник-председател на парламента. И двете обаче ще искат свои председатели на комисии. Очакванията им са различни.

„Те няма да ни дадат, най-много да ни дадат за вероизповеданията,” коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Зам.-председателят на „Атака” Десислав Чуколов е категоричен, че неговата партия ще настоява за председателството на една-единствена комисия – тази за корупцията по високите етажи. Националистите ще предложат за председател Волен Сидеров.

Броят и видът на комисиите ще следва логиката на структурата на Министерския съвет. Някои мега комисии ще бъдат раздробени, а други - ликвидирани.

„Всички подкомисии за контрол на службите сега ще се обединят в една комисия за контрол на ДАНС, разузнаването и СРС-тата, така че тук ще има икономия на комисии,” категорична бе зам.-шефката на парламента Мая Манолова.

Вече са ясни и част от имената на бъдещите председатели. Сред тях със сигурност ще има хора на БСП и ДПС. За правната комисия ще спорят Янаки Стоилов и Христо Бисеров. За вътрешната - Младен Червеняков и Димитър Дъбов. Името на Дъбов се спряга и за мега комисията за ДАНС. Камен Костадинов се бори за транспортната комисия, а Петър Курумбашев - за екологията.

Почти сигурно е, че Петър Кънев от БСП ще получи икономиката. Той обаче коментира уклончиво: „В нищо не съм сигурен, тепърва вървят разговори.”

Според традицията в българския парламент, всяка партия има право на ръководни места спрямо политическата си тежест. Какво ще е окончателното разпределение ще стане ясно следващата седмица.