Нова политическа формация на популярни представители на синята идея има амбицията да обедини десните политически партии с намерение за промяна на Конституцията. Движение „22 септември” се заяви преди два дни и се очаква да бъде учредено в края на януари. Това съобщиха в предаването „Тази сутрин” по bTV двама от инициаторите Евгений Михайлов и Теодора Димова.

„Причината да се прави нов субект е да не бъдат излъгани хората. Движение „22 септември” не казва, че сме по-различни, по-добри и по-десни. Казваме, че сме по-честни”, декларира Михайлов.

Членовете на бъдещата формация са отворени за сътрудничество с ГЕРБ, но критикуват Реформаторския блок заради обединението на партии като СДС и ДСБ с Движение „България на гражданите”, чийто лидер Меглена Кунева не е била признавана от двете десни формации при последните президентски избори, например.

„Зад ГЕРБ стоят милион избиратели и това не може да се пренебрегне”, подчерта Теодора Димова Евгений Михайлов допълни, че Движение „22 септември” не може да се дистанцира, защото високомерното отношение пречи. „СП и ДПС имат 1 млн. избиратели”, аргументира се той.

„Не мога да се съглася, че се поддадоха на популисткия натиск на „Атака: за мораториума. Зад ГЕРБ стоят милион избиратели. За промяна на Конституцията е необходимо свикването на Велико народно събрание чрез мнозинство от 2/3. След това промените в Конституцията трябва да се гласуват три пъти с мнозинство от 2/3 във ВНС”, обясни Михайлов в защита на позицията си спрямо ГЕРБ.