Номинацията на Ирина Бокова за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН) получи масова подкрепа сред депутатите.

Според повечето народни представители това е най-добрата кандидатура и България дори е закъсняла с издигането ѝ.

Против се обявиха само от депутати от Реформаторския блок, според които Бокова е най-лошата кандидатура и Кристалина Георгиева е щяла да бъде много по-добър вариант.

„Патриотичният фронт“ също не е единен по въпроса – докато хората на Красимир Каракачанов подкрепят със сигурност Бокова, тези на Валери Симеонов подкрепят, но с особено мнение.

„България има шанс да заеме от най-високите световни позиции. Това ще изисква много работа в тези месеци, които предстоят до процедурата на избора. Такава кампания няма да е евтина, ако я направим, както трябва“, коментира Джема Грозданова (ГЕРБ), председател на Комисията по външна политика в Народното събрание.

„България трябва да има ясна позиция, която изхожда от националния интерес, а именно – кой кандидат има повече шансове. Ясно е, че това е Бокова. Нямаше защо да чакаме толкова и да губим толкова време“, каза Десислав Чуколов от „Атака“.

Според Валери Симеонов от „Патриотичния фронт“ Бокова не е най-добрата кандидатура, но той ще я подкрепи, „защото трябва да има българска кандидатура и, естествено, трябва да се гони максимално ефективната“.

„Бих казал по-добре късно, отколкото никога“, коментира Любомир Кючуков от АБВ. Той добави, че е имало „сигурна информация, че ще бъде наложено вето върху кандидатура на Кристалина Георгиева – не персонално, а заради поста, който заема“.

„Чудесно, макар и закъсняло. Сега правителството трябва да ангажира нашите посланици за усилена работа, за да може България да постигне един много добър резултат“, коментира Михаил Миков (БСП).