Нито един български лев няма да бъде похарчен заради гърците, увери премиерът Бойко Борисов, който направи специално изявление в парламента заради кризата в Гърция.

Борисов посочи, че не би било европейско България да остане единствената страна в Европа, която да провали съседа си. Той се обърна към депутатите за разбиране при гаранциите, направени за България, да бъде показано добросъседството на страната ни.

А съседите ни, ако имат доблест, да се извинят за обидите, които изпратиха към нас, каза премиерът.

България няма да е пречка за отпускането на мостови заем на Гърция в размер на 7,160 млрд. евро при категорично записани нормативни гаранции, че българската държава и другите държави - членки на ЕС, които не са членове на еврозоната, в случай на неблагополучно развитие в Гърция, няма да бъдат пряко финансови засегнати, а допълнителните компенсации към европейския бюджет ще бъдат направени или предоставени от страните от Еврозоната. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов.

Министърът увери, че страната не поема финансов риск, подкрепяйки използването на този механизъм за мостово финансиране.