Да се твърди, че българската авиация е приземена е национално безотговорно. По този начин военният министър Николай Ненчев коментира в студиото на „Тази сутрин” изказванията на бившия шеф на ВВС и настоящ кандидат-президент о.р. ген. Румен Радев.

„Аз вече не вярвам на нито една дума на Радев. Той твърдеше на няколко пъти, че авиацията ще бъде приземена. Когато бяха БСП и служебното правителство и направи шоуто (голямото авиошоу „Това сме ние” от 2014 г.-б.р.), имахме 8 изправни МиГ-29. Сега имаме 9. През ноември ще получил още 2 двигателя от Полша – стават 10”, посочи Ненчев.

Той допълни, че е обявена безпрецедентна за последните 25 г. процедура за доставка на още 10 неизползвани или ремонтирани двигателя, както и за други резервни части. На този фон, според министъра, за охраната на въздушното ни пространство са необходими два изтребителя и един дежурен.

Ген. Радев излезе от армията с мотива, че политическото ръководство е взело недопустимо решение чужди самолети да пазят небето ни.

„Българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници – по закон няма възможност да предоставим въздушното си пространство”, подчерта Ненчев.

Министърът посочи, че т.нар еър полисинг идва след решение на парламента от февруари и е странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава. „Оказва се, че български генерал не приема инициатива на Народното събрание”, посочи Ненчев и изрази мнение, че с това поведение трябва да се занимава прокуратурата.

Той допълни, че за пристигналите у нас американски самолети България няма да плаща нищо, а по-нататъшно участие на чужди машини за еър полисинг е обект на двустранни договори. Министърът подчерта, че нашите ВВС могат сами да пазят българското небе, но за пилотите е полезно да летят с колеги от други страни.

По отношение на отлаганото от години закупуване на нови изтребители, Николай Ненчев посочи, че вече има инвестиционен проект за 1,5 млрд. лв., с които да се купят 10 самолета. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината.

„Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?”, запита Ненчев. Според него за генерала е имало индикации, че се готви за политическа кариера.

Министърът не коментира скандалите, свързани със семейния статус на Радев, но отбеляза, че сегашната жена на генерала е финансист във ВВС и това е „много тежък конфликт на интереси”.

Реформаторската кандидатура

Николай Ненчев призна, че водената от него БЗНС е подкрепяла други имена в битката за кандидат-президент от Реформаторския блок. Земеделците са били първо зад издигнатия в последствие за вицепрезидент ген. Съби Събев, а след това – зад Гроздан Караджов.

Въпреки това, той изрази надежда, че на Изпълнителния съвет на РБ кандидатурата на Трайчо Трайков ще бъде утвърдена.

Как ще се конкурират реформаторите и ГЕРБ на вота? „Вероятно ще отстояваме едни и същи ценности по различен начин”.