„Гражданските арести са нелепи и не би следвало да има колебание и коментар. Това, което се случи дълбоко подкопава основите на държавата и е характерно за слабите държави, а България не е такава”, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той поясни, че дългът на гражданите стига до там да уведомят органите на реда за незаконосъобразни действия. „Но да се задържат, арестуват хора – това не е по правилата на нито една държава, която претендира, че е част от европейската цивилизация”, каза Ненчев.

По повод последния граждански арест, който раздели мненията в социалните мрежи, силовият министър каза, че при всички положения органите на МВР са щели да заловят нелегално преминалите мигранти.

Силно обезпокоително е, че тези хора са криминално проявени. Това ме навява на друга мисъл – дали не са отишли с други намерения там, например да се занимават с други незаконосъобразни дейности, което е много вероятно”, каза Ненчев.

По повод слухове, че построената ограда по турската граница на места се срязва от мигрантите, Ненчев категорично отрече да има информация по този въпрос. „Оградата е много добро състояние, правя чести проверки и посещения”, каза той.

Изпращаме 300 военни на границата за да не се случват подобни неща като доброволческите отряди”, заяви Ненчев. Той добави, че военните ще бъдат въоръжени и ще са под съвместно командване от Министерство на отбраната и МВР.

„Ако се наложи ще включим и военна полиция”, поясни Ненчев.

Нова бежанска вълна

„Готови сме за бежанска вълна и от Турция, и от Гърция”, заяви Ненчев. Той поясни, че България поддържа постоянна комуникация със съседите си във връзка с миграционния поток.

Той добави, че е съвсем нормално със затоплянето на времето бежанския поток да се увеличи, но е категоричен, че всички мерки за взети и службите работят добре.

Трусове в управляващата коалиция

„Отношенията ми с ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов винаги са били добри”, категоричен е военният министър.

На въпрос дали е обсъждано пренареждане на коалицията, Ненчев каза, че е имало случаи, в които се създава напрежение, но то не е било във формат и тежест достатъчни, че да доведат до разместване.

„Винаги съм имал и пълната подкрепа от страна на колегите от Реформаторския блок”, каза още Ненчев. Той поясни, че БЗНС ще продължи да настоява за единен кандидат за президент на реформаторите.

„Реформаторския блок ще продължи да играе крлючова роля в българския политически живот, оптимист съм за бъдещето на блока”, допълни военният министър.