Заплатата на войника би трябвало да стане 2500 лв., ако зависи от военния министър. С най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече, каза днес военният министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

В момента, по данни на министъра, стартовата заплата на кадрови войник е 609 лв., което и за него е неприемливо. На въпрос колко ще се стремят да постигнат като увеличение, министърът каза, че „каквото постигнем повече от това, ще бъде от голяма полза”.

Ненчев подчерта, че той и екипа му в МО полагат всички усилия да запазят социалните придобивки на военнослужещите. Има идея за среща с финансовия министър в близко бъдеще, на която много подробно и обстоятелно да се изложат техните виждания по отношение на кадровата политика.

Тя ще е и единствена точка в насрочения за 1 юни Съвет по отбрана към министъра. След него ще има още срещи, включително с премиера. Към 31 декември 2015 г. окомплектоваността на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с личен състав е било 87%. Окомплектоването на резерва към декември е на 21%.

Сухопътни войски пък са единственият вид въоръжени сили, чийто проект за модернизация все още не преминал през Министерски съвет.

В края на март кабинетът даде зелена светлина на три проекта: За осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Общата стойност на трите инвестиционни проекта е за над 2,4 млрд. лв., като два от тях трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

Предстои среща с ПГ на ГЕРБ, след което ще влезнат в парламентарната комисия по отбрана. Правителството отпусна целеви 160 млн. лв. за ВВС и корабите за ВМС и Ненчев днес призна, че ако успеят в рамките на месец юни да бъдат одобрени през парламента няма да бъдат изпуснати тези пари, предвидени за тях.

Проектът за бойна машина на пехотата обаче все още не е получил своята зелена светлина, въпреки че бе одобрен от Съвета по отбрана към министъра. Знае се, че той е за около 250 машини – бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени проектът е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка.

Днес Ненчев каза, че се надява до няколко дни проектът да бъде преработен във „вид, в който очакват да го получат народните представители, за да имаме основния, че той ще бъде подкрепен”.

„Идеята е постепенно да започне там модернизацията, а не като цяло – да се стремим към възможността всяка година да обезпечаваме по един батальон”, каза Ненчев и обясни, че целта е в рамките на една година да се обезпечи една батальонна бойна група и в рамките на няколко години да се финализира този проект.