Управляващите се отказаха от намеренията за спешни промени в концесионния договор за „Ски зона – Банско” – министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли внесения проект за изменение на договора за Национален парк „Пирин”.

Неговото изявление дойде само ден след като екологични организации бойкотираха кръгла маса по казуса, който вече 16 години не намира решение.

„По-добре е икономическият и екологичният аспект да бъдат гледани на едно заседание на Министерски съвет”, поясни той.

„Направих всичко възможно да има максимална прозрачност на проекта, като целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с годините проблем за изграждането на ски зона трябва да бъде решен”, категоричен е той.

По думите му задълженията като министър на околната среда и водите е да отговаря на „екологичното законодателство”.

„Вторият аспект е по-скоро икономически и той се определя от договора за „Ски зона – Банско”. Това е първият договор от този тип, подписан още през далечната 2001 г. и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат преценени”, поясни още Димов.

„Не желая да търся решения на инат, затова оттеглям проекта”, аргументира се той.

Той е категоричен, че е по-добре и двата аспекта – икономически и екологичен – да бъдат гледани заедно.

Според българското законодателство вторият лифт в Банско е обвързан с промяна на плана за изграждане на националния парк Пирин. До 22 декември планът за управление на парка се намира в процедура на обществено обсъждане.

Тъкмо срещу прескачането на тази процедура протестираха еколозите вчера. Отрицателното им становище по отношение на концесионера остана непроменено.

Еколозите са убедени, че договорът трябва да се прекрати и да се намери много бързо решение с опашките за новия скисезон.

Насрочените протести на еколозите не се отменят, тъй като според тях правителството само отлага решението си за втори лифт в Банско.

Утре вечер в центъра на София те ще изразят несъгласието си с искането на концесионера Министерският съвет да одобри промяната в плана за управление на националния парк Пирин за строителство на нови писти на площ 2,8% при разрешени 0,6%.