Министърът на отбраната Николай Ненчев не вижда нищо обезпокоително в това, че за по-малко от два месеца 7306 български граждани се получили повиквателни заповеди за запас, предаде БГНЕС.

Според цитирана от агенцията справка, за по-малко от месец и половина са връчени толкова "повиквателни заповеди", колкото са получавали запасняци за всяка от предходните годините в периода 2011 г. – 2013 г.

От данните на военното министерство става ясно още, че през 2014 г. има почти троен ръст на връчените повиквателни. 19 168 души са получили заповеди за запас през миналата година.

Ненчев посочи, че вече е коментирал много пъти въпроса за големия брой повиквателни: „Нека го кажа за пореден път ясно – нямаме и не бива да има никакво основание за безпокойство. Вършим си работата, правим всичко, което е необходимо. Това е част от нашите задължения и нищо необичайно няма на този етап”.

Ненчев отговори отрицателно и на въпроса дали действията на МО са свързани с действията на „Ислямска държава” или с конфликта в Украйна: „Никога под никаква форма, който и да е не е говорил, не е коментирал с мен този въпрос и тази тема. Не съм издавал никакви извънредни заповеди за набиране на запасни или на резервисти допълнително”.