Не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна за разполагане на техника на територията на България и още пет европейски страни. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на среща на НАТО в Брюксел.

„Преди 11 години страната ни се присъедини към НАТО. Това е най-добрият избор за нашата сигурност и развитие на въоръжените ни сили”, поясни Ненчев. По думите му е напълно нормално в днешната усложнена обстановка Алиансът и съюзниците да укрепват общата сигурност.

Срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел отчете и напредъкът в изпълнението на приетия в Уелс План за готовност за действие. Акцентът на сесията на Северноатлантическия съвет беше върху заплахите, произтичащи от действията на Русия, разрастващата се регионална нестабилност и терористичните опасности на юг от „Ислямска държава”.

Министър Николай Ненчев участва в среща, по време на която България и още пет държави от НАТО – Естония, Латвия, Литва, Словакия и Румъния, се присъединиха към водената от Германия група съюзници по Концепцията за рамкова държава.

Общата цел на шестнадесетте европейски нации, участващи в тази инициатива, е да развиват съвместно отбранителни способности, необходими за нуждите на колективната отбрана.

Това ще позволи на Алианса да изгради съгласуван и надежден многонационален европейски военен потенциал, способен да даде отговор на съществуващите и възможни бъдещи предизвикателства.