Държавните субсидии за парламентарно-представените партии да намаляват пропорционално, ако депутатите й не ходят на работа в парламента. Това е разписано в предложението за промени в закона за политическите партии, които депутатът от левицата Георги Кадиев е внесъл в деловодството на парламента.

Новият текст би ощетил най-много ГЕРБ, тъй като хората на Бойко Борисов не влизат в пленарна зала от близо 3 седмици. Кадиев неведнъж е защитавал тезата, че по-добре правителството да разчита на кворум, осигурен от ГЕРБ, отколкото на "едно рамо" от "Атака".

Субсидиите за всички партии да бъдат намалени наполовина и от 12 лева за глас да станат 6, иска Кадиев. Той е изчислил, че така политиците ще струват на бюджета с 8 млн. лв. по-малко.

За всеки получен мандат политическите сили да получават и 45 000 лева, така ще се получи справедливо финансиране на партиите, като тези в парламента ще получават и за брой депутати, а извънпарламентарно представените ще имат субсидия за развиване на своята дейност.

Политическите централи без депутати обаче трябва да са минали бариерата и за тях да са гласували над 1 процент от избирателите. В момента партиите в парламента и извън него получават от държавната хазна почти 38 млн.

Очаква се предложенията на Кадиев да бъдат обсъдени от правната комисия следващата седмица при гласуването на второ четене на поправките в закона за политическите партии.