Социалната комисия в парламента не подкрепи предложенията на Реформаторите, засягащи вноските за пенсия в частни фондове. Изненади при окончателното гласуване на пенсионната реформа "Калфин" не се очакват.

С подкрепата и на ДПС комисията одобри предложението на правителството да имаме право да избираме дали да се осигуряваме само в НОИ или в НОИ и в частен фонд. Този избор ще можем да правим не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране. Очаква се и предложението да се гласува и в пленарната зала.

"Впечатлението ми е, че има солидно мнозинство оформено от ГЕРБ, АБВ и ДПС, така че най-вероятно ще минат", заяви Радан Кънев от РБ.

Социалната комисия отхвърли идеята на БСП за замразяване на пенсионната възраст и стаж, както и за вдигане на осигуровките за пенсия и безработица.

Прието беше предложението за осигурителен стаж да се признава времето, през което бабата или дядото на човек с увреждане е полагал грижи за него. Сега това време се признава за стаж само ако грижите са полагани от съпруга или родителя на човека с увреждане.