Не се интересувам от отделни проекти, а от националните приоритети, които да се следват и да не се подменят. Така Росен Плевнелиев коментира пред посланиците на страните от ЕС у нас въпроса за АЕЦ "Белене". От прессекретариата на държавния глава обобщиха за медиите, че посланиците са проявили задълбочен интерес по въпроса за бъдещето на енергийния проект, за който вече стана ясно, че ще бъде спрян, а на негово място ще се издигне газова централа.

Европейските дипломати изразиха надежда, че страната ни ще приеме Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, тъй като това е една от основните критики, които Брюксел отправя към София в докладите си за напредъка й в борбата с корупцията и организираната престъпност. В тази връзка президентът отбеляза, че управляващото мнозинство има волята да приеме и да прилага закона.

Основана тема на разговор между Плевнелиев и посланиците бе необходимостта от чуждестранни инвестиции в България. Гостите на „Дондуков” 2 поискаха старанта ни да създаде още по-добри условия, които да направят привличането на външни капитали по-атрактивно и по-лесно.

„България променя своите институции, тя е в процес на трансформация към едно активно демократично общество, което знае как да решава своите проблеми, но и има какво да каже в европейски контекст”, посочи президентът Плевнелиев.

Той коментира, че срещата с дипломатите е била много откровена, позитивна и полезна. „Така трябва да бъде между приятели и членове на едно семейство. Те трябва да знаят нашите приоритети, успехи, проблеми и ние трябва заедно да работим по решения”, каза още държавният глава.