Не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Нейните действия, както и в частност тези на държавния глава, се контролират от Конституционния съд. Тази категорична позиция зае президентът Росен Плевнелиев във връзка с временната анкетна комисия в парламента, която проверява неговия предшественик Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. Думите на държавния глава съвпаднаха с изказано по-рано от Първанов твърдение, че само Конституционният съд има право да се произнася по отношение на неговите действия.

До парламентарната проверка се стигна заради скандалите около помилванията в периода на двата мандата на Първанов и Марин от 2002 до 2012 г., наред със съмнения за нередности при опрощаването на държавни вземания и даване на гражданство.

На въпрос дали позицията му е продиктувана от притеснения, че след време и неговата дейност може да попадне под зоркия подлед на проверяващите депутати, Плевнелиев отговори, че засега предпочита да изчака решението на Народното събрание за точните параметри, по които ще работи новофсормираната комисията - каква информация ще изисква, по какъв начин, от кого и от кога.

На среща с ръководството на БСП в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации", държавният глава допълни, че възнамерява да започне консултации с юристи, за да се гарантира, че действията на парламентарната комисия не уронват репутацията на президентската институция, както и за да гарантира, че конституцията на страната се спазва.

С позицията си Плевнелиев се разграничи от действията на партията си, тъй като анкетната комися бе създадена именно с гласовете на депутатите от ГЕРБ и РЗС. По този повод преди дни Георги Първанов публично определи проверката на дейността му като „дълбока конспирация” срещу него. Той дори коментира, че парламентарната комисия излиза от рамките на „лична атака”, тъй като е планирано резултатите от проверката на бившата президентска двойка да са готови в навечерието на Конгреса на социалистите.