Премиерът в оставка Бойко Борисов остава в Правителствена болница, потвърди културният министър Вежди Рашидов, който бил на посещение при него в сряда. „Вчера му се виеше свят. Нормално е човек при толкова вълнения да има и своите кризи. Пък ние с премиера сме най-старите в кабинета. Нека да се успокои, не е необходимо да умира,” коментира Рашидов.

Той разкри още, че решението за оставката на кабинета е било взето късно вечерта на 19 февруари, ден преди премиерът да го обяви от трибуната на Народното събрание. „Късно вечерта решихме екстремно да подадем оставка,” бяха думите на Вежди Рашидов пред БГНЕС.

Борисов заявил „Дошъл съм с обичта на тези хора, без значение какво се случва оттук нататък, но аз няма да сложа петно на партията си и на министрите си от българска кръв”, след което решението било взето. По този повод културният министър в оставка определя Бойко Борисов като отговорен премиер.

По думите на Рашидов, на тази среща не са присъствали всички членове на кабинета, което обяснява изненадата на някои министри от новината на следващия ден.

Вежди Рашидов отчете, че за първи път от 20 години ГЕРБ са „спукали бастиона на Доган в Кърджали”. „Бях се заинатил, че този бастион може да бъде пробит от друга партия, успях да го направя, възложиха ми тази задача, за която хората смятаха, че един творец не би се справил. Амбициите ме накараха да се опитам да се справя, ще оставим времето да оцени дали съм се справил,” заяви Рашидов. Той не пожела да коментира дали ще продължи да се занимава с политика, но сподели, че е обещал подкрепата си на Бойко Борисов до изборите.

Културният министър в оставка отново повтори тезата си, че банката в парламента не е подходящо място за един творец. „Ако моите хора, моята гилдия настояват, тогава бих помислил. Аз много държа на моите хора, защото утре ще бъда част от тях,” каза още той и призна: „Аз нямам тръпката на чиновника, до вчера не можах да разбера какво значи да си министър".

Рашидов отчете като свои постижения „прозрачността” и отворените врати на министерството. Той дори проверил, че „няма една с друга фирма да се повтаря: сред спечелилите обществени поръчки.

„Отивам си спокойно. Благодаря на Дянков, на археолог номер 1, че бяхме приятели. Винаги съм се опитвал да им обясня колко важно нещо е българската култура,” добави министърът в оставка.