„За 4 г. задълженията на лечебните заведения са повече от половин млрд. лв., закрити са повече от 17 лечебни заведения. В МЗ през последните 4 г. има смяна на четирима министри и на 10 зам.-министри. Подменена е около 40% от администрацията - тихо и спокойно. Политическата цена не е платена от управляващите, а от хората. Не г-н Борисов построи магистралите, а всички ние - със здравните си вноски”. Това обобщение направи здравният министър Таня Андреева.

По думите й правителството е в ситуация, в която трябва да се справя с последствия от Закона за бюджета на НЗОК, гласуван и направен от предходните управляващи.

В отговор на въпрос какво ще предприеме, ако все пак лекарското съсловие реши да протестира, Андреева допълни, че ще се водят разговори с работещите в системата. Тя държа да припомни, че всички дължими суми на болниците за октомври, ноември и декември ще бъдат разплатени на 100% най-късно януари следващата година.

По-рано днес в парламента предишният здравен шеф Десислава Атанасова обвини Андреева в липса на каквато и да е политика по отношение на здравето на нацията.

Провокиран от дискусията по темата "здравеопазване" министър Хасан Адемов посочи, че финансирането не е единственият проблем в сектора. С приноса на няколко правителства това, което наблюдаваме в сферата, е срив на елемента "солидарност", каза той и добави, че неосигурените българи са около 2 милиона, българският пациент и българският лекар не вярват на тази система. Финансиране, солидарност и доверие са в основата на решаването на проблемите в сектора, смята министърът.